Sendviče jsou možností, jak si bez vaření udělat pořádnou svačinu nebo oběd. Základem je kvalitní chleba. Ten už si zásadně pečeme, s kváskem a pekárnou to jde skoro samo. I při vaření stylem „co dům dal“ můžeme vykouzlit přímo labužnické sendviče.
Co potřebujeme na jeden pořádný sendvič:
- 2 krajíčky dobrého chleba – u mě domácí kváskový z žitné a celozrnné pšeničné mouky
- 1 vajíčko
- 1/2 malého lilku
- 1/2 rajčete
- 1/2 malého balení ančoviček
- kvalitní hořčice
- olivový olej
- sůl
Lilek nakrájíme na asi 3 mm silné plátky, posolíme a osmahneme na olivovém oleji (pozor na teplotu, u mě to bylo 140, max. 160 stupňů na sklokeramice). Olivového oleje se bát nemusíme, spíš hlídáme teplotu a aby lilek příliš netmavnul.
Vajíčko zrovna tak vyloupneme na pánvičku, necháme udělat ze spodní strany a potom obrátíme a doděláme. Pokud si sendvič bereme s sebou na cestu, obzvlášť si dáme záležet na tom, aby vajíčko bylo „skrz na skrz“ udělané.
Rajče nakrájíme na plátky, ančovičky vyndáme z vaničky a osušíme papírovou utěrkou.
Krajíček namažeme hořčicí, navršíme plátky lilku, položíme vajíčko (jeho tvar upravujeme dle tvaru chleba), vedle sebe naskládáme ančovičky a na ně pak ještě plátky rajčete. I druhý krajíček pomažeme hořčicí a sendvič přiklopíme.