Nedá se nic dělat, muffiny se zdají jako dost praktický doplněk svačiny. Jsou tou „pevnou“ součástí, jenom o ovoci a zelenině bych to odpoledne asi nedala :) Takže bude následovat různé experimentování a vytváření zdravějších a zdravějších muffinových receptů. Tyhle muffiny jsou světlé, s troškou vanilky a citrusovým nádechem. A samozřejmě zase bylo na čase vrátit do hry lněné semínko, takže to tam máme jako malý bonus.
Co potřebujeme (na 12ks):
suché ingredience
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/4 šálku lněného semínka
- 2 šálky celozrnné mouky
- 3/4 šálku nerafinovaného třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1/2 lžičky vinného kamene nebo bezfosfátového prášku do pečiva
mokré ingredience
- 2 vejce
- 1/3 šálku oleje – dala jsem slunečnicový
- 1 šálek pomerančového džusu
- pár kousků kumkvátků nebo kousek jiného neošetřeného citrusu
Ovesné vločky a lněné semínko spolu umeleme na hrubší mouku. Vysypeme do misky. Dále umixujeme na kousky nakrájený vanilkový lusk s cukrem – uděláme si tak koncentrovanější vanilkový cukr. Přidáme k čerstvě namleté ovesno-lněné mouce, k tomu odměříme celozrnnou mouku a vinný kámen. Dobře promícháme.
Ve vedlejší misce smícháme vejce s olejem a pomerančovým džusem. Taky si na droboučké kousky nakrájíme kumkvaty. Použít můžeme jakékoliv jiné chemicky neošetřené ovoce nebo trošku dobré citrusové marmelády. Smícháme sypkou a tekutou část a rychle vymícháme do těsta. Mně tentokrát vyšlo docela řídké, ve výsledku se jen o malinko míň nafoukly. Těstem plníme připravené košíčky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů a testujeme párátkovou metodou. Mně to trvalo celých 45 minut, než byly hotové, chce to ale testovat už za nějakou půlhodinku.
Ke kumkvatům – kumkvátky jsou moc zajímavým mini citrusem. Mohou být kulaté nebo oválné a dají se jíst celé. Díky tomu se z nich dělají třeba marmelády nebo želé. Stromeček s dá se perfektně pěstovat v květináči. Takže tu máme další bio plody pro naše zdravé čarování! :)