Patatas a la riojana, španělská alternativa bramborového guláše

Patatas a la riojana

Španělsko má mnoho receptů, kterými se můžeme inspirovat při zdravém vaření. Třeba patatas a la riojana patří mezi recepty, které se dobře uplatní hlavně v zimě, je velmi jednoduchý a třeba v pomalém hrnci se pohodlně připraví (ale i v tom normálním :)). Jedná se o jídlo trochu podobné bramborovému guláši, základ mu ale dávají hlavně papriky. Velmi tradičně se do něj přidává i chorizo, ale to si radši odpustím, leda že by bylo pěkně „casero“ (domácí) :)

Co potřebujeme:

  • 400 g vepřových žebírek (nebo jiné maso, záleží na každém)
  • menší červená paprika
  • menší zelená paprika
  • střední cibule
  • jednu chilli papričku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku mleté papriky sladké
  • pár brambor (+/- 2 větší brambory na osobu)
  • pokud seženete: sušenou papričku zvanou ñora, typickou pro španělskou kuchyni. Je spíš sladká a masitá. Pokud vás napadne nějaká alternativa, experimentujte.

Příprava v pomalém hrnci:

Žebírka dáme do pomalého hrnce, zalijeme vodou a osolíme (a přidáme ñoru).

Cibulku nakrájíme, zrovna tak nakrájíme obě papriky. Společně s najemno nakrájenou chilli a česnekem osmahneme. Před koncem zaprášíme mletou paprikou a přidáme do pomalého hrnce.

Jako poslední přijdou brambory. Oloupáme je a pak nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce a vše necháme pomalit. Na rychlější stupeň asi 4 hodiny, otestujeme.

Nakonec ještě můžeme dozahustit rozmixovanou bramborou a dochutit.

Příprava v normálním hrnci:

Vše je v podstatě stejné, akorát brambory dáme až ve chvíli, kdy bude maso z žebírek měkké. Zahušťování asi nebude potřeba, protože se nám brambory trošku ovaří.

Patatas a la riojana

Guiso de patatas

dify.cz