Španělsko má mnoho receptů, kterými se můžeme inspirovat při zdravém vaření. Třeba patatas a la riojana patří mezi recepty, které se dobře uplatní hlavně v zimě, je velmi jednoduchý a třeba v pomalém hrnci se pohodlně připraví (ale i v tom normálním :)). Jedná se o jídlo trochu podobné bramborovému guláši, základ mu ale dávají hlavně papriky. Velmi tradičně se do něj přidává i chorizo, ale to si radši odpustím, leda že by bylo pěkně „casero“ (domácí) :)
Co potřebujeme:
- 400 g vepřových žebírek (nebo jiné maso, záleží na každém)
- menší červená paprika
- menší zelená paprika
- střední cibule
- jednu chilli papričku
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku mleté papriky sladké
- pár brambor (+/- 2 větší brambory na osobu)
- pokud seženete: sušenou papričku zvanou ñora, typickou pro španělskou kuchyni. Je spíš sladká a masitá. Pokud vás napadne nějaká alternativa, experimentujte.
Příprava v pomalém hrnci:
Žebírka dáme do pomalého hrnce, zalijeme vodou a osolíme (a přidáme ñoru).
Cibulku nakrájíme, zrovna tak nakrájíme obě papriky. Společně s najemno nakrájenou chilli a česnekem osmahneme. Před koncem zaprášíme mletou paprikou a přidáme do pomalého hrnce.
Jako poslední přijdou brambory. Oloupáme je a pak nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce a vše necháme pomalit. Na rychlější stupeň asi 4 hodiny, otestujeme.
Nakonec ještě můžeme dozahustit rozmixovanou bramborou a dochutit.
Příprava v normálním hrnci:
Vše je v podstatě stejné, akorát brambory dáme až ve chvíli, kdy bude maso z žebírek měkké. Zahušťování asi nebude potřeba, protože se nám brambory trošku ovaří.