Hodněkrát jsem si za poslední dobu vzpomněla na makovec. Ale pokaždé, co jsem začala pátrat po nějakém receptu, jsem narážela na kvanta cukru, oleje, mouky a to se mi vůbec nelíbilo. Včera jsme ale znovu objevily mák ve spíži a najednou to přišlo – dáme hodně máku, málo cukru a… ten nejsladší element bude banán. A recept na mnohem zdravější makovec s menším množstvím cukru byl na světě. Navíc díky tomu všemu makovec nádherně voní a taky lépe vypadá.
Co potřebujeme (na menší formu):
- 250 g čerstvě namletého máku
- 200 g celozrnné mouky
- 80 g nerafinového třtinového cukru
- 250 g/ 250 ml mléka dle výběru
- 1 vejce
- 3/4 lžičky vinného kamene/ BIO prášku do pečiva
- 2 malé banány – dejte ale klidně víc, teď s makovcem před sebou vidím, že by se sneslo ještě mnohem víc :)
- máslo/olej na vymazání formy
Mletý mák podléhá rychlé zkáze, proto kupujeme celý a mixujeme doma. Zkažený mák nejen že nehezky voní a chutná, hlavně je to velká zátěž pro naše tělo.
Troubu dáme hřát na 180.
V míse smícháme všechny suroviny kromě banánu. Formu vymažeme máslem/olejem a vysypeme trošičkou mouky. Přepravíme do ní těsto. Vršek těsta posypeme banánem – nakrájela jsem ho na tenčí půlkolečka.
Pečeme zhruba 20 – 30 minut, testujeme párátkovou metodou.
Mák je výborná surovina. Zhruba 65 procent zrnka tvoří tuky – včetně kyselin omega 3 a omega 6 (ovšem poměr mezi oběma není ideální). Kromě toho v máku ale najdeme spoustu vápníku, manganu, železa, fosforu, hořčíku a to stále ještě nejsme u konce. Z vitamínů je to hlavně kyselina listová a thiamin. No a nesmíme zapomenout na vlákninu, které je v máku opravdu hojně. Ještě abych neopomenula proteiny – ty tvoří zhruba 12 procent makového zrnka.
Když si tohle všechno sečteme, tak vzhledem k použitému množství máku je makovec superjídlem – kousek totiž dokáže pokrýt velkou část denní potřeby našeho těla co se týče spousty minerálů.
Dobrý den, víte, že stejný recept s obrázkem je na http://www.fitarian.cz?
http://fitarian.cz/portfolio-item/opravdu-makovy-makovec/
Čí recept a fotografie to jsou? HM.
Dobrý den Hano, moc díky za upozornění. Moc! S pozdravem, Pavla
[…] Moje oblíbené kousky jsou třeba tyto: jablečný koláč s pekany, vločkový s jablkem a skořicí, makovec s banánem […]