Lívance, typické sladké jídlo, které však v jeho tradiční verzi ve skutečnosti nemá moc co nabídnout. Když je ale uděláme z kvásku, budou naše lívance mnohem lépe stravitelné, zároveň se jim sníží glykemický index a naruší struktura lepku. Kromě toho budou krásně lehké a zdobené drobnými bublinkami.
Co potřebujeme:
- 125 g klasického žitného kvásku
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné mouky
- 500 ml mléka dle výběru
- 20 g třtinového nerafinovaného cukru
- 1/2 lžičky soli
- tvaroh – tučnost a množství podle chuti
- několik sušených švestek – budou sloužit i jako sladidlo
- karobový prášek – opět dle chuti
- med
Mléko malinko ohřejeme. V míse ho smícháme s moukou, kváskem, solí a cukrem. Všechny suroviny promícháme, přikryjeme mísu folií a uložíme na několik hodin na teplé místo, aby kvásek mohl v klidu pracovat. Že je těsto připravené na dělání lívanců poznáme tak, že hodně zvětšilo objem a že je plné bublinek.
V tento okamžik už můžeme začít opékat lívance. Pokud máte dobrou pánvičku, klidně to zvládnete úplně na sucho.
V mističce umícháme tvaroh, med, nadrobno pokrájené švestky a karob. Med a karob přidáváme postupně, dokud nedosáhneme ideální chuť.
Pokud nám těsto zbyde, můžeme ho uložit v lednici a zbylé lívance udělat později nebo další den.