Měsíčková mastička je výborná věc, ale těžko se užije při výrobě kosmetiky. Proto jsem sebrala dalších pár zlatých kvítků, vzala kus kakaového másla a pustila se do další akce. Úplně totiž vidím měsíček použitý v různých kosmetických produktech, hlavně teda v balzámech na rty a multifunkčních tyčinkách. Měsíček mě totiž dostal, zrovna při pečení extra čokoládových muffinů jsem si spálila pro jistotu obě ruce o mřížku v troubě a pálilo to jako čert. Pak jsem to namazala mastičkou a další den tam byl akorát o maličko tmavší flíček. Nebolí, nepálí, puchýře nejsou. No, jestli se stal zázrak, to opravdu nevím, každopádně měsíček bude mým kamarádem. A domácí měsíčkové „máslo“ oblíbenou kosmetickou ingrediencí.
Co potřebujeme:
- kakaové máslo – použila jsem 50 g
- měsíčkové květy – lepší více, ale každý se počítá. Květy se pak musí potopit do roztaveného másla. Já použila čerstvé, ale ještě lepší jsou sušené.
Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo – tedy, pokud to děláte poprvé, vezmete dobrý silný hrnek a do něj dáte kakaové máslo (ideálně naporcované na menší kousky, lze to opatrně příborovým nožem, do másla pořádně dloubneme a ono se rozdělí na kousky). Hrnek s máslem dáte ho do kastrůlku naplněného vodou a ten pak na plotnu. Zahříváme na co nejmenší plamen/nejnižší stupeň a jak se voda ohřívá, zahřívá hrnek a naše máslo pomalu taje. Pomoci mu můžeme mícháním. Toto je k máslu šetrnější ve srovnání s přímým zahříváním.
Jakmile máme máslo tekuté, přidáme do něj okvětní lístky měsíčku i měsíčkové středy. Zamícháme a ujistíme se, že jsou všechny části květů potopené. Na plotně necháme ještě další půl hodinky při co nejmenším zahřívání, ideálně ještě pokud máme hrneček s pokličkou.
Máslo s květy necháme vychladnout a odložíme do dalšího dne. Následující den opět stejným způsobem rozpustíme a následně přecedíme. Jelikož tuto surovinu budeme dále používat, nejlepší je jemné sítko, aby výsledné máslo bylo co nejčistší.
S tekutým měsíčkovým máslem můžeme naložit jakkoliv, nejlépe už s ohledem na pozdější použití. Můžeme ho třeba nalít na pečící papír a rozlámat nebo do formiček. Později se nám bude díky tomu mnohem lépe dávkovat do receptů.
Každopádně po opětovném ztuhnutí uchováváme v uzavřené nádobce a nevystavujeme teplu.
Pokud jste ještě s měsíčkem nekouzlili, třeba vás bude zajímat taky příprava měsíčkové mastičky a měsíčkového oleje.