Kakaové máslo s měsíčkem (výroba ingredience)

Kakaové máslo s měsíčkovým výtažkem

Měsíčková mastička je výborná věc, ale těžko se užije při výrobě kosmetiky. Proto jsem sebrala dalších pár zlatých kvítků, vzala kus kakaového másla a pustila se do další akce. Úplně totiž vidím měsíček použitý v různých kosmetických produktech, hlavně teda v balzámech na rty a multifunkčních tyčinkách. Měsíček mě totiž dostal, zrovna při pečení extra čokoládových muffinů jsem si spálila pro jistotu obě ruce o mřížku v troubě a pálilo to jako čert. Pak jsem to namazala mastičkou a další den tam byl akorát o maličko tmavší flíček. Nebolí, nepálí, puchýře nejsou. No, jestli se stal zázrak, to opravdu nevím, každopádně měsíček bude mým kamarádem. A domácí měsíčkové „máslo“ oblíbenou kosmetickou ingrediencí.

Co potřebujeme:

  • kakaové máslo – použila jsem 50 g
  • měsíčkové květy – lepší více, ale každý se počítá. Květy se pak musí potopit do roztaveného másla. Já použila čerstvé, ale ještě lepší jsou sušené.

Výroba domácího měsíčkového kakaového másla

Výroba domácího měsíčkového kakaového másla

Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo – tedy, pokud to děláte poprvé, vezmete dobrý silný hrnek a do něj dáte kakaové máslo (ideálně naporcované na menší kousky, lze to opatrně příborovým nožem, do másla pořádně dloubneme a ono se rozdělí na kousky). Hrnek s máslem dáte ho do kastrůlku naplněného vodou a ten pak na plotnu. Zahříváme na co nejmenší plamen/nejnižší stupeň a jak se voda ohřívá, zahřívá hrnek a naše máslo pomalu taje. Pomoci mu můžeme mícháním. Toto je k máslu šetrnější ve srovnání s přímým zahříváním.

Jakmile máme máslo tekuté, přidáme do něj okvětní lístky měsíčku i měsíčkové středy. Zamícháme a ujistíme se, že jsou všechny části květů potopené. Na plotně necháme ještě další půl hodinky při co nejmenším zahřívání, ideálně ještě pokud máme hrneček s pokličkou.

Výroba domácího měsíčkového kakaového másla

Máslo s květy necháme vychladnout a odložíme do dalšího dne. Následující den opět stejným způsobem rozpustíme a následně přecedíme. Jelikož tuto surovinu budeme dále používat, nejlepší je jemné sítko, aby výsledné máslo bylo co nejčistší.

S tekutým měsíčkovým máslem můžeme naložit jakkoliv, nejlépe už s ohledem na pozdější použití. Můžeme ho třeba nalít na pečící papír a rozlámat nebo do formiček. Později se nám bude díky tomu mnohem lépe dávkovat do receptů.

Kakaové máslo s měsíčkem

Kakaové máslo s měsíčkem

Každopádně po opětovném ztuhnutí uchováváme v uzavřené nádobce a nevystavujeme teplu.

Pokud jste ještě s měsíčkem nekouzlili, třeba vás bude zajímat taky příprava měsíčkové mastičky a měsíčkového oleje.

Kakaové máslo s měsíčkovým výtažkem

dify.cz
[jetpack-related-posts]