Domácí tahini

Domácí sezamové tahini

Když jsem se chystala na hummus, samozřejmě došlo i na téma tahini. Tedy pastu vyrobenou z bílýho sezamu. Takový sezamový máslo. A to bych to nebyla já, abych nechtěla udělat domácí variantu. Je to hodně jednoduchý, ale má to taky jedno svoje malý „ale“ .

Základní, a někdy i jedinou, surovinou je bílý sezam. Ten se jen lehce opraží a následně rozmixuje na hladkou hmotu. Často je potřeba přidat ještě olej, aby mixování šlo lépe. Takže.. je to easy, že jo?

Problém bohužel nastává hned na začátku. Pro přípravu tahini je nejlepší nepražený loupaný sezam. Poznáme ho podle toho, že je skoro bílý či nažloutlý a chybí mu ta vrchní pevná slupička. Jeho barva je mnohem jednolitější a semínko vypadá jakoby tenčí. Tohle je potřeba si pohlídat, protože to bude mít vliv hlavně na chuť hotového tahini. Neloupaný sezam se dá použít taky, ale tahini bude nahořklé a ne tak dokonale hladké (bude ale výživnější). Přesně to se stává mnohým, kteří ho zkoušejí doma udělat. Obzvlášť pokud jinak dávají přednost méně upravovaným surovinám a doma mají prostě zásadně neloupaný sezam.

A teď k postupu

Sezam lehce opražíme. Buď to uděláme na pánvi a nebo v troubě při 175 stupních. Sezam by měl jen lehoučce změnit barvu, měl by se rozvonět a začne se lesknout (díky obsaženým olejům). V tomto okamžiku ho stáhneme z plotny nebo vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Vychladlý sezam začneme mixovat. Nejspíš budeme muset přidávat po troškách olej. Volba oleje je zcela na nás, Obecně je jen problém s extra panenským olivovým, protože při mixování při větších otáčkách hořkne. Použít můžete obyčejnější olivový nebo slunečnicový nebo třeba sezamový. Během mixování je potřeba nestále stírat hmotu ze stěn mixéru. Mixujeme a případně přidáváme olej do té doby, než budeme mít pěknou pastu dle našich představ. Pak už stačí jen přendat do dobré nádoby a uložit.

Sezam na výrobu tahini můžete koupit u Country Life, třeba :). 

Co ještě stojí za zmínku…

Celý proces i výsledek závisí do jisté míry na našem mixéru. V nejhorším případě nebude tahini tak jemňoučké nebo budeme muset přidat o trochu víc oleje.

Tahini se dá udělat i ze syrovýho sezamu, tedy bez pražení. Bude mít jemnější chuť, ale pravděpodobně se bude hůř mixovat.

Majitelé extra výkonných mixérů říkají, že lze udělat tahini i jen ze sezamu, bez přidání jakéhokoliv oleje.

Na uskladnění se zase nejlíp hodí sklenička, s dobře fungujícícm uzávěrem.

Skladujeme nejlíp v ledničce, obzvlášť v horku, olejům to vedro moc neprospívá.

Někdy se nám může oddělit trochu oleje. To je úplně v pořádku, můžeme ho vmíchat zase zpátky do hmoty.

 

Tohle tahini jsem vyráběla kvůli přípravě hummusu, recept na něj najdete tady.

Recept na výrobu tahini

dify.cz