Chřestová pánvička s žampiony a uzeným tofu

Jarní zeleninová směs s uzeným tofu

Zelený chřest je úžasná svěží zelenina, která je mnohem snazší na přípravu, než se zdá. Stačí k němu dát třeba další zeleninku, jako v tomhle případě, a máme vystaráno. Pro vylepšenou jsem však k němu přidala uzený tofu (ano, má na blogu premiéru :)). Ve výsledku je to svěží, výživný jídlo, ovšem bez zbytečných karbohydrátů.

Co jsem použila (na 2 porce):

  • svazek zeleného chřestu
  • 2 velké žampiony
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 200 g uzeného tofu
  • malou chilli papričku
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Začneme chřestem. Jelikož se nejedná o jednu z nejběžnějších zelenin, mnozí možná očekávají, že s ním bude práce. Není! Čerstvý zelený chřest je připravený během okamžiku. Dobře ho opláchneme a odkrojíme mu tuhou část. Pokud s tím nemáte zkušenosti, prostě si vemte jeden kousek do ruky a postupně od tlustého konce odkrajujte, dokud se nedostanete na měkkou část stonku. A přitom zkoumejte, jak ohebký a měkký stonek je. Podle toho pak u dalších odhadnete, kde končí tužší část. Takhle si připravíte měkkou část u všech kousků. Pokud vám přeci jen něco uteče, nevadí, pokud nezměkne, tak hold budete mít jeden vláknitější kousek. Jo, ještě bych neměla zatajovat, že někteří chřest loupou. Kdo má rád práci navíc, může vzít škrabku a chřest si oloupat :).

A teď k tofu. Uzené tofu má jeho lehce očouzenou vůni. I přesto však nemá výraznou chuť. Pokud příliš těmto věcem neholdujete, můžeme tofu rozdrobit a nebo najemno pokrájet a zalít trochou olivovýho oleje a posolit a opepřit. A nechat chviličku odležet.

A teď k receptu… Na rozžhavenou pánev na trochu olivového oleje dáme náš chřest, nakrájený na asi 3 cm dlouhé kousky. Po něm následují žampiony, na plátky nakrájené. Obojí necháme osmahnout, pěkně to mícháme, aby se nám to nepřipálilo.

Teď do pánvičky přidáme tofu. Může být nakrájené na kousky nebo rozdrobené, jak ho máme rádi. Přidáme další velkou kapku olivového oleje a zamícháme.

Nyní přijde na řadu hrášek, který jsme nechali v misce s vroucí vodou asi dvě minutky a poté zcedili. Tento hrášek přidáme na pánev. Už zbývá vmíchat na kousíčky pokrájenou chilli a osolit a opepřit. A můžeme servírovat.

Čerstvý zelený chřest - co s ním?

Chřest s fotu, žampiony a hráškem

Jarní zeleninová směs s uzeným tofu

dify.cz