Curry nebo pěkně po česku kari mě už pěkně dlouhou láká. Problém však nastal ve chvíli, když jsem si ho koupila, naivně si myslela, že kari je kari a ejhle, byla to verze vylepšená o mouku a spoustu dalších lahůdek. A já zrovna vysadila potraviny s lepkem. Naštěstí se ale sáček s pravým kari kořením na mě jednoho dne usmál v indickém shopu a já do toho šla podruhé. Tentokrát s mnohem lepšími výsledky.
Tento pokrm je jednoduchý, rychlý a lehký a hodí se i s sebou jako rýžový salát.
Co potřebujeme – vše v množství odpovídajícím počtu strávníků
- barevná rýže, v mém případě směs parboiled, červené a divoké rýže
- krůtí maso
- mražený hrášek
Na studenou kari omáčku – množství na 2 porce:
- 3 lžíce bílého jogurtu, nejlépe domácího (recept)
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1,5 lžičky curry – množství podle chuti, ale vybírejte kvalitní curry – bez ingrediencí jako je škrob atd.
- pár kapek čerstvé citronové šťávy
- 1/3 lžičky soli, třeba himalájské
Klasicky dáme vařit rýži. Abych se přiznala, nikdy se nedržím žádné konkrétní doby vaření, beru to odhadem a otestuju vždycky pár zrnek. Nakrájíme si krůtí maso na drobné kousky, rychle orestume na pánvičce na kapce olivového oleje. Připravíme si taky hrášek – já ho zaliju horkou vodou z konvice a počkám, než dokonale rozmrzne.
Máme uvařenou rýži, připravené maso i hrášek – všechny tři složky smícháme.
Jdeme na jogurtovou kari omáčku. Do malé skleničky dáme tři lžíce jogurtu, lžíci olivového oleje, větší špetku soli (asi 1/3 lžičky), pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Nakonec přidáme asi lžičku a půl curry. Důkladně promícháme a na vzorku rýže ochutnáme. Pokud je třeba, přidáme požadovanou ingredienci. Vznikne nám studená omáčka, kterou zalijeme směs rýže s masem a hráškem.