Když doma není dostatek čerstvé zeleniny na přípravu svěžího salátu, přijde čas improvizovat a sáhnout po trvanlivých potravinách, které máme doma k dispozici. Tato situace mě donutila připravit k obědu pálivou chili zeleninouvou směs s fazolemi a tofu. Toto jídlo je plné bílkovin a nasytí!
Chili nás krásně zahřeje během chladných večerů!
Na 2 až 3 porce budeme potřebovat:
- středně velkou cuketu
- velkou cibuli
- dvě větší brambory
- plechovku velkých bílých fazolí
- 2/3 kostky uzeného tofu
- balení uzeného vaječného bílku (prodává se jako sýr z vaječných bílků)
- mražená kukuřice
- bio rajčatový protlak
- lžíce olivového oleje
- bio zeleninový bujón
- sůl
- pepř
- chili
- mletou papriku
Do velkého hrnce dáme lžíci olivového oleje, zalijeme troškou vody a po dostatečném ohřátí přidáme cibuli, tu restujeme/dusíme do změknutí. Přidáme cuketu a brambory nakrájené na menší kostičky, zalijeme trochou vody, přidáme bujón a vaříme do změknutí zeleniny (cca 10 – 15 minut). Po uvaření a vyvaření většiny vody přidáme fazole, kukuřici a pokrájené tofu a sýr, dále protlak a koření. Dobře promícháme, můžeme ještě chvilku vařit a poté odstavíme z plotny.
Dobře tato směs chutná podaná se lžící zakysané smetany – pěkně tím chuť zjemní.