Otevřete oříškům dveře

Zdravé ořechy v naší stravě

Názory na ořechy jsou různé. Někteří je nepovažují za příliš zdravé, opak je ale pravdou. Ořechy jsou jedním z mála mlsání, které je skutečně prospěšné. Bavíme se tedy o nepražených nesolených jádrech, která jsou přirozeně nabitá velkým množství vitamínů a minerálů, které se v odpovídajícím poměru nevyskytují v žádných jiných potravinách.

Ačkoli jsou ořechy poměrně tučné a tedy kalorické (obsahují vysoké procento zdraví prospěšných tuků) hodí se i při dietě – dobře totiž nasytí a obsahují mnoho živin.

Kešu, vlašské ořechy, pistácie, pekanové ořechy, lískové ořechy, mandle, para ořechy, makadamové ořechy…

Nejpopulárnější oříšky jsou jistě arašídy, které ale tak docela ořechy vlastně nejsou. Jsou de facto luštěninou (také obsahují množství prospěšných bílkovin!). Mnoho lidí je má bohužel zafixováno jako mastné přesolené pohoštění, které se často uzobává v hospodách. Přitom jsou nesolené arašídy zdravé a výživné. A co teprve arašídové máslo! (jeden z receptů najdete zde)

Skladování ořechů

Oříšky mohou špatným skladováním žluknout. Musíme tedy dbát na to, aby byly skladovány na suchém, temném a chladném místě. Oříšky je nejlepší vyloupávat ze skořápky těsně před konzumací – to je bohužel velmi těžko proveditelné. Oříšky proto kupujeme spíše po menších porcích a po otevření sáček rychle spotřebujeme. Výrazně se jejich doba spotřeby prodlouží skladováním v lednici (nemusíme se bát využít ani mrazáku). Nasekané či mleté ořechy se kazí ještě rychleji.

Namáčení ořechů

Jíst oříšky rovnou ze sáčku jsme zvyklí všichni. Tímto usnadňováním si práce se ale připravujeme o velké množství cenných živin – enzymů, které se v oříšku probouzí až po jeho namočení. Namáčením se také výrazně zlepšuje stravitelnost! Ořechy stačí vložit do sklenice vody (nejlépe přes noc). I konzumace takto připravených ořechů je daleko příjemnější a jádra chutnají jako čerstvě vyloupnutá.

Namáčení ořechů

Pražení ořechů

Pražení ořechů není až takovým prohřeškem, jak se může zdát. Vysoká teplota sice ničí část vitamínů, ale ořechy stále zůstanou výživnou bombou a navíc je naše tělo bude opět lépe trávit. Pražené ořechy krásně voní a jsou úžasně křupavé! Hodí se k podávání ihned, ale i do mnohých receptů.

Využití ořechů

Ořechy chutnají skvěle samy o sobě! Přidat je můžeme do ranních cereálních směsí, do müsli, kaší. Posypat oříšky můžeme ovocný salát, skvěle se hodí také do zeleninového salátu. Ořechy můžeme přidat k jakémukoli těstu na sladké i slané pečivo, ozdobit jimi zmrzlinu nebo dezert. Ořechy lze namlít na jemno a používat jako mouku, či na hrubo a přidat je do pomazánek či omáček. Vyrobit nebo koupit můžeme také oříškové máslo či mléko. Ořechy jsou zkrátka tak všestranné!

Ořechy jsou tak zdravé!

dify.cz

2 ks komentářů

  1. Ahoj:))….Holky Vaše články jsou naprosto úžasné:))….Blog je dokonalost sama….a ty fotografie tak krásně propracované do detailu….NÁDHERA!!!:)))…moc Vám fandím, jen tak dál…:)) opravdu skvělá práce:)…Aďa

    1. Ahoj Aďo, moc děkujeme za Tvoje slova chvály, moc nás těší. Doufáme, že se budeš ráda vracet a pokaždé najdeš něco užitečného nebo inpirativního :)