Boršč, ruská verze s masem (pozn. jednoduchý a skvěle zeleninový)

Jednoduchý boršč s hovězím masem

Boršč mě strašně dlouhou dobu vůbec nelákal. Naopak se mi spíš nelíbil a vlastně jsem ho možná ani nikdy neochutnala. Ale s mojí najitou vášní pro zeleninu a polívky jsem na něj zase narazila a už to ve mně začalo hlodat, jestli ho přeci jen nezkusit. Pak na něj došla řeč s mojí polskou kolegyní, která vyprávěla, jak ho dělají u nich doma a jak velkou na něj má chuť. Takže bylo rozhodnuto. Boršč prostě bude, už je na čase…

Chtěla jsem dělat ten pravý ruský, ale nemám žádný zaručený zdroj ruských receptů. Proto jsem se zas vydala na průzkum blogů a webů s recepty a po nějaké době jsem sestavila ten ideální recept na borčš. Vychází z hromádky receptů od různých zdrojů píšících anglicky. Výsledek byl opravdu výborný a tuhle polívku zařazuju do svojí soukromé kuchařky :)

Ještě malé upozornění, některý suroviny nejsou „pravý ruský“ – jako třeba olivový olej. Můžete se pídit po autentickým ruským rostlinným oleji nebo prostě použít ten, se kterým vaříte běžně. Na chuť to nemá žádný vliv a vsaďte se, že ve spoustě ruských domácností si ten oliváč dají dneska taky.

Ještě předem avizuju, že i když seznam surovin je dlouhý a popis postupu docela taky, je to jednoduchá věc a vlastně jen házíte věci do hrnce :).

Co je na seznamu surovin:

  • 2 menší řepy, u mě byly už vařené, můžete dát i syrovou, je to jedno
  • 3 střední brambory
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • asi 1/4 hlávky malého bílého zelí
  • hovězí maso, množství dle chuti
  • asi 5 lžic rajčatového protlaku
  • čerstvou citronovou šťávu
  • 2 ks bobkového listu
  • několik kuliček celého pepře
  • mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej na osmahnutí zeleniny
  • vodu nebo vývar, pokud je
  • kysanou smetanu nebo dobrý hustý jogurt (já použila řecký, no :D)
  • kopr, pokud máte k dispozici

Nejdřív k masu. Maso není povinnou součástí, já jsem ho tam ale ráda dala. Moje maso bylo nejdív vařený v pomalým hrnci. Pokud pomaláč nemáte, uvařte ho,  jak jste zvyklí. Ta voda se šťávou, co zbyde, se krásně upotřebí taky.

V hrnci/na pánvičce si osmahneme nasekanou cibuli na větší trošce oleje. Jakmile začne trochu sklovatět, přidáme  nahrubo nastrouhanou mrkev. Pokračujeme, necháme obojí osmahnout zlehka. Pak k tomu přidáme brambory nakrájené na takové plátky. Snažíme se i je osmahnout, ale dost brzo k tomu budeme muset přidat nějakou tekutinu – vodu nebo vývar. Už můžeme přidat bobkový list a kuličky pepře.

Mezitím si nakrouháme zelí. Když máme dostatečné množství, přeneseme ho do hrnce a zase zamícháme. Po chvilce přidáme tekutinu – vodu nebo vývar, případně šťávu z masa. Myslíme na to, že boršč má vypadat jako polívka :).

Nesmíme zapomenout na řepu. Pokud máte syrovou, přidejte ji v tuhle chvíli. Pokud máte už vařenou, přidejte ji ve chvíli, kdy jsou už brambory měkké. V každém případě ji nahrubo nastrouhejte. Pokud vám zbyde nějaká šťáva, dejte ji do hrnce taky.

Pokud budete přidávat vařené maso, dejte ho teď. A pokud se chystáte použít kopr, přidejte ho.

Nakonec, když jsou brambory měkké, přidáme ještě protlak, osolíme, opepříme a dáme citronovou šťávu. Protlaku můžete dát troku víc, abyste dosáhli krásné syté barvičky.

Pokud se vám zdá výsledek jako příliš nevýrazný, upravujte jeho chuť solí a citronem. Citron je totiž to, co tomu dá ten správný říz a zvýrazní chuť.

Nezapomeňte vyndat bobkový list a kuličky pepře. Servírujte s kopečkem smetany nebo jogurtu.

Boršč, jednoduchý recept

dify.cz
[jetpack-related-posts]

2 ks komentářů