Měsíček je jako dělaný na užívání vnitřní i vnější. A navíc ho využijeme skoro celý. Určitě bych si nedala salát jen z měsíčkového listí, ale přidat pár listů k další zelenině, to ano. Má docela výraznou chuť, takže krájet najemno se vyplatí. Napřed ale doporučuju kousek uždíbnout a otestovat, ne každý měsíček je chutný a navíc ne každému jeho chuť vyhovuje.
Krutonky jsou moc fajn věc, stačí jich málo a dodají salátu na sytosti. Nesmíme je ale ošidit co se týče kvality pečiva. Já to naštěstí moc řešit nemusím, doma jiný než domácí kváskový chleba není :).
Co potřebujeme (na 2 porce):
- 1/2 okurky
- 1/2 velké červené papriky
- pár měsíčkových lístků
- menší bílou ředkev
- 1 velký krajíc chleba – u mě kváskový se slunečnicí
- čerstvé bylinky – u mě oregano a tymián
- asi 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl
Chleba nakrájíme na stejně velké kostičky a začneme nasucho opékat na pánvi. Občas je promícháme/otočíme, aby se pekly rovnoměrně.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na přiměřeně velké kousky. Měsíčkové listy ideálně opláchneme a opatrně osušíme. Nakrájíme najemno. Všechno smícháme na talíři a zakápneme troškou oleje a posolíme.
V malé skleničce smícháme olej (odhadem necelé dvě lžíce) s nadrobno pokrájenými bylinkami a troškou soli. Jakmile je chleba na povrchu pěkně zpevněný a malinko chytnul barvu, zalijeme ho tímto olejem a dobře promícháme. Necháme další minutku na pánvi. Servírujeme společně se salátem.
Tenhle typ salátu je super v tom, že má tisíce možných obměn a zcela bez problému může být hlavním jídlem. Už jen ho doplnit o trošku bílkovin (třeba v podobě tvarohového dezertu) a máme kvalitní kompletní jídlo.