Zeleninový salát s měsíčkovým listem a bylinkovými krutony

Zeleninový salát s bylinkovými krutony

Měsíček je jako dělaný na užívání vnitřní i vnější. A navíc ho využijeme skoro celý. Určitě bych si nedala salát jen z měsíčkového listí, ale přidat pár listů k další zelenině, to ano. Má docela výraznou chuť, takže krájet najemno se vyplatí. Napřed ale doporučuju kousek uždíbnout a otestovat, ne každý měsíček je chutný a navíc ne každému jeho chuť vyhovuje.

Krutonky jsou moc fajn věc, stačí jich málo a dodají salátu na sytosti. Nesmíme je ale ošidit co se týče kvality pečiva. Já to naštěstí moc řešit nemusím, doma jiný než domácí kváskový chleba není :).

Co potřebujeme (na 2 porce):

  • 1/2 okurky
  • 1/2 velké červené papriky
  • pár měsíčkových lístků
  • menší bílou ředkev
  • 1 velký krajíc chleba – u mě kváskový se slunečnicí
  • čerstvé bylinky –  u mě oregano a tymián
  • asi 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl

Chleba nakrájíme na stejně velké kostičky a začneme nasucho opékat na pánvi. Občas je promícháme/otočíme, aby se pekly rovnoměrně.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na přiměřeně velké kousky. Měsíčkové listy ideálně opláchneme a opatrně osušíme. Nakrájíme najemno. Všechno smícháme na talíři a zakápneme troškou oleje a posolíme.

V malé skleničce smícháme olej (odhadem necelé dvě lžíce) s nadrobno pokrájenými bylinkami a troškou soli. Jakmile je chleba na povrchu pěkně zpevněný a malinko chytnul barvu, zalijeme ho tímto olejem a dobře promícháme. Necháme další minutku na pánvi. Servírujeme společně se salátem.

Tenhle typ salátu je super v tom, že má tisíce možných obměn a zcela bez problému může být hlavním jídlem. Už jen ho doplnit o trošku bílkovin (třeba v podobě tvarohového dezertu) a máme kvalitní kompletní jídlo.

Bylinkové krutony z domácího chleba s olivovým olejem

Zeleninový salát s listem měsíčku

Zeleninový salát s bylinkovými krutony

dify.cz
[jetpack-related-posts]