Zázvorová limonáda je jednoduchá a rozhodně není nic nového pod sluncem. Přesto ji lze ale dělat i jinak, nově, trochu si s ní pohrát. Pokud do ní přidáme skořici, dostaneme naprosto novou chuť se sladkým podtónem, takže není třeba žádné doslazování. A taky příznivé účinky se násobí!
Co potřebujeme (na asi 1,2 litru ):
- asi 1/2 citronu, ca. 80 g
- asi 60 g zázvoru
- asi lžíci skořicové kůry, nalámané nebo natlučené
- asi 200 ml vody
Zázvor oloupáme a nakrájíme na plátky asi 2 mm silné.
Citron jsem oloupala škrabkou, abych se zbavila ošetřené kůry. Pak jsem místy okrájela bílou část slupky. Moje ale nebyla vůbec hořká. U některých citronů ale hořká být může, takže lepší předem otestovat a podle toho nechat nebo nenechat bílou část. Takto připravený citron pak nakrájíme na tenké plátky. Pokud máme k dispozici neošetřené citrony, krájíme kompletně i s kůrou nebo použijeme vnitřek citronu a pár proužků kůry na osvěžení.
Připravíme si čistou sklenici nejlépe s víčkem, naložíme do ní zázvor, citron a skořici a zalijeme vodou. Dáme louhovat do lednice, čím délé tím lépe.V mém případě to bylo asi 10 hodin, klidně to ale může být až do 24 hodin v lednici. Poté slijeme a doředíme vodou, moje limonáda měla asi 200 ml výluhu a litr dolité vody.