Vodní kefír, probiotický super mix

Vodní kefír plný probiotik

Vodní kefír je jedním z přírodních fermentovaných produktů. Na jeho vzniku se obvykle podílejí desítky až stovky různých mikroorganismů, které společně umí udělat pořádný kus práce – obyčejnou sladkou vodu přemění v téměř životodárnou tekutinu. Jinak ne moc prospěšný cukr rozloží a při tom vodu promění v mix plný probiotických kultur, enzymů a vitamínů + minerálů.

Probiotika

Probiotika – má toto slovo ještě vůbec nějaký význam? Najdeme ho v propagačních materiálech mnoha potravin i potravinových doplňků, napsaly se o něm „stohy“ článků v různých online médiích. Přesto si ale osobně myslím, že nic z toho žádnou revoluci nezpůsobilo. Věřím ale v to, že kefír (nejen ten vodní) k revoluci pomůže – pomůže přesvědčit lidi o tom, aby se vrátili k čistě přírodním živým produktům a budovali svoje zdraví od základů.

Probiotikum je souhrnné označení pro mikroorganismy, které se přijímají s potravou za účelem zlepšení stavu střevní mikroflory – měly by našim střevům pomoci dosáhnout zdravé rovnováhy. Tento balanc je velmi zásadní – potřebujeme mít nejen určité druhy mikroorganismů, ale také je musíme mít v určitém množství a i poměru. Jen tak naše střeva mohou fungovat bezvadně a plnit svoji funkci (a nás udržovat zdravé a fit).

A ten vodní kefír?

Vodní kefír bych velmi zjenodušeně nazvala pěstírnou probiotických organismů. Sami si máme možnost připravit hodnotný probiotický nápoj v bezpočtu variací. Je to velmi jednoduchý a levný proces.

Složení kefíru a kefírových kultur se liší. Našla jsem jeden poměrně kompletní seznam, který uvádí nejčastěji se vyskytující mikroorgamismy. Zdroj tady.

Bakterie

  • Rod Lactobacillus – L. acidophilus, L. alactosus, L. brevis, L. bulgaricus, L. casei subsp. casei, L. casei subsp. pseudoplantarum, L. casei subsp. rhamnosus, L. casei subsp. tolerans, L. coryneformis subsp. torquens, L. fructosus, L. hilgardii, L. homohiochi, L. plantarum, L. psuedoplantarum, L. reuterietc, L. yamanashiensis
  • Rod Streptococcus – S. agalactiae, S. bovis, S. cremeris, S. faecalis, S. lactis, S. mutans, S. pneumoniae, S. pyogenes, S. salivarius, S. sanguinis, S. suis, S. viridans
  • Rod Pediococcus – P. damnosus
  • Rod Leuconostoc – L. mesenteroides
  • Rod  Bacillus – B. subtilis, B. graveolus

Kvasinky

  • Rod Saccharomyces – S. bayanus, S. boullardii, S. cerevisiae, S. florentinus, S. pretoriensis, S. uvarum
  • Rod Kloeckera – K. apiculata
  • Rod Hansenula – H. yalbensis
  • Rod Candida – C. gueretana, C. lamica, C. valida
  • Rod Torulopsis: T. insconspicna

Kefírové kultury existují tisíce let a fungují jako harmonický celek. Právě harmoničnost se váže k výše zmíněné rovnováze. Je jedno, jestli mluvíme o našem trávícím systému nebo o sklence připravujícího se kefíru. Obsažené mikroorganismy jsou prospěšné jen tehdy, jsou-li k sobě ve správném poměru. Některé bakterie či kvasinky, pokud se přemnoží, umí nadělat ohromnou paseku. Pokud jich je ale tak akorát, jsou součástí zdravého, vybalancovaného systému. A o tomhle právě kefír je. Pomáhá nám dostat naši vlastní mikrofloru do rovnováhy.

Některé přínosy vodního kefíru

Vodní kefír pomáhá k lépe fungující střevní mikrofloře a má tak ohromné množství pozitivních účinků. Některé jsou přímé, některé jsou odvozené a už hůře specifikovatelné. Ve finále ale záleží hlavně na celkovém přínosu.

Lepší trávení. Bakterie a kvasinky obsažené v kefíru mají na svědomí rozklad různých složek potravy. Pokud tedy těchto mikroorganismů máme málo, naše trávení nám to dá řádně znát. A bolesti břicha a problémy při návštěvě WC jsou jen začátkem.

Vstřebávání živin a tvorba vitamínů a dalších důležitých látek. Tyto malinké organismy nám umožňují z potravy získat živiny. Bez nich by totiž mnoho složek potravy naším tělem jenom prošlo. Ony je ale rozloží a uvedou do pro nás použitelného stavu. Navíc součástí „popisu práce“ těchto mikroorganismů je i výroba vitamínů a dalších látek, které jsou pro nás důležité.

Udržování správného pH. Každá část našeho trávicího systému potřebuje mít určité pH, tedy být určitým způsobem kyselá, nebo zásaditá. Zdravá mikroflora = správné pH. To pomáhá proti přehmožení patogenů nebo třeba proti vzniku rakovinných buněk.

Snížení množství toxinů. Některé běžné bakterie mohou produkovat toxiny v případě, že střevní mikroflora není úplně v pořádku.

Posílení imunity. Velmi zásadní přínos a jeden z mála bodů, kterého si všímají výrobci probiotických produktů. Naschvál ho ale dávám až na toto místo, protože souvisí se všemi předchozími body. Co určitě stojí za vyzdvižení, je tvorba ochranné bariéry, která nedovolí patogenům nebo agresivním částicím proniknout do krevního oběhu. Také jim jednoduše nedovolí se množit, protože jim všechnu potravu „snědí“ a na ty špatné už nic nezbyde. Také pomáhají tělu v rozpoznávání nepřátelských buněk a v neposlední řadě mají vliv na fungování orgánů imunitního systému.

Náprava imunitních poruch. Dnešní generace trpí poruchami imunitního systému. Jsou to zejména alergie – nepřiměřené reakce těla na látky tělu cizí. A autoimunní nemoci– tedy boj těla proti něčemu, co je tělu dokonce vlastní. Oba případy jsou důkazem nestandardního fungování organismu. Úprava střevní mikroflory by měla v takových případech pomoci.

Problémy s kvasinkou. Candida albicans je součástí zdravé střevní mikroflory. Pokud se ale přemnoží, může přinést zkázu. V dnešní sobě je její přemnožení docela časté, hoduje na cukrech, kterých je v běžné stravě přemíra. Mnozí o její invazi vůbec netuší, protože možných příznaků jsou tisíce a jen hrstka je přímo spojená s trávicím systémem. Probiotika nastolují rovnováha a dostávají kvasinku pod kontrolu. Ta pak pracuje, jak má, a neotravuje nám život.

Vliv střevní mikroflory na naše celkové zdraví je jedna z nejzásadnějších otázek a určitě se tu setkáte ještě s dalšími, podrobnějšími články.

Probiotika bez mléka!

Často to vypadá, že probiotika můžeme konzumovat jenom v mléčných výrobcích (a kapslích, samozřejmě). Vodní kefír je proto velmi vítanou alternativou pro všechny, kteří mají problém s mlékem (hlavně špatně snášejí mléčnou bílkovinu) nebo kteří se mu jednoduše chtějí vyhnout.

dify.cz

6 ks komentářů

  1. Ahoj,
    vedela by si mi pomoct kde sehnat vodni kefir a aby to bol ten ozajstny tibetsky, sice neviem ci aj v tomto existuje nejake falzifikaty alebo ako to nazvat :))
    Najprv ma napadlo, kedze chodim po celom Slovensku popri praci, ze to zoberem od teba keby som mal cestu, ale az potom mi doslo, ze asi budes z ČR, ked pises cesky :))
    Inak ma velmi zaujali tvoje clanky dostal som sa na tieto stranky ako mi jeden znamy spomenul, ze existuje aj nieco take ako adrenalne vycerpanie, tak som googlil a nasiel som teba. Tie clanky ma velmi zaujali lebo som dlho nenachadzal vysvetlenie na moje stavy ako nizky tlak na co mi lekari a skoro kazdy iny odpovedali iba ze „bud rad“ a to hocikedy mavam 90/60 akoze normalka niekedy aj menej.
    Diky a prajem pekny den

    1. Ahoj Roni, díky za vzkaz! :)
      Já nakonec nejsem vlastně ani v ČR, ale můžu doporučit skupinku na fb: https://www.facebook.com/groups/1450483261860703/. Tam se dají sehnat docela bez problému… Jestli jsou pravý, to poznáš podle toho, jestli pracujou :) Ale celkově bych z toho neměla strach. Pokud se teda nerozhodneš si je někde koupit, tam už se dá možná pochybovat. Klasicky se tyhle věci darují, většinou za poštovný.
      Jinak pokud Ti moje články o adrenálních issues pomůžou, tak budu moc ráda. Hodně let jsem si užila se všema možnejma problémama (tlak mi často nenaměřili, pak třeba jen 70/50, postupem času jsem ale začala být z doktorů nervózní a naopak mi tlak vždycky vyskočil až až). Pak se přidaly další problémy a já dostala lekci :) Ale našla jsem tuhle cestu ven a moc mě to poučilo. A taky jsem ráda, pokud to pomůže někomu dalšímu. Pokud budeš mít jakýkoliv dotazy, tak sem s nima. A taky si ráda přečtu o Tvých zkušenostech, pokud se o ně budeš chtít podělit :)
      Měj se parádně!

      1. Ahoj Pavla,

        dakujem za link hadam tam nieco najdem :)
        Akoze uz aj ja som mal tlak raz taky extremne nizky 70/47 odvtedy si ho uz radsej tak casto nemeriam. U lekarov mavam vacsinou ukazkovy 120/80, zevraj to je syndrom bieleho plasta :). Jeden cas som aj pochyboval o kvalite mojho tlakomeru, ale asi bude v poriadku a je aj dost kvalitny. Dalej mavam permanentnu unavu po jedle hlavne po ovoci, ked ide na prazdny zaludok tak som hotovy, ked mam k tomu bielkovinu a tuky tak je lepsie alebo ked si dam obed bohaty na bielkoviny, tak potom aj po par hodinach moze byt ovocie a nemam take problemy ako inokedy. A tiez mam aj traviace problemy, malo zaludocnej kyseliny a tiez creva take vselijake raz zapcha potom hnacky a niekedy je aj dobre, takze symptomy ako popisujes. Popritom som absolvoval uz nie jedno vysetrenie a podla lekarov som absolutne zdravy dokonca pred par rokmi mi jeden povedal, ze simulujem, toho som tam samozrejme hned nechal :))
        Budem sa snazit dodrziavat dietu pre moje nadoblicky a vsetky tie veci, ktore popisujes v tych clankoch a hadam sa aj zadari aby mi bolo fajn. Preto som myslel, ze vyskusam ten vodni kefir, ten mliecny neviem lebo po mliecnych vyrobkoch, ktore obsahuju vela laktozy mam hnacku, sice ked tak uvazujem, ze tie potvorky sa vlastne krmia cukrom v tomto pripade mliecnym cize laktozou, tak v tom kefiri by uz ziadny nemal byt alebo len minimum a mozno by som to mohol aj pit, ale ked ten vodny co sa tyka ucinnosti sa vyrovna mliecnemu, tak mi staci aj ten.
        Inak mam pocit, ze ranajky su pre mna najdolezitejsie aby boli co najlepsie a dali dostatok energie lebo potom sa od toho odvija cely den, len co sa tyka skladby potravin si to neviem stale napasovat alebo by som povedal, ze neviem najst ideal.
        Ty si zvykla mat co na ranajky a o kolkej maximalne? Lebo u mna plati maximalne do 8 hodiny neskor je to uz o nicom sa dostanem do zacarovaneho kruhu :).
        Tie recepty na blogu ako ranajky tie aj jedavas alebo nieco ine?

        Pekny dnicek prajem :)

        1. Je super, že už máš nějaký věci zmapovaný… závěr doktorů, to je pořád to samý, bohužel.. mně i jeden řekl, že prej je nízkej tlak dobrej, že se tím prej tělo chrání.. nevim, jak to jako myslel, ale chudák moc nevěděl, která bije :)
          Mlíčnej kefír má tu laktozu vyžranou, jak říkáš :) Takže podle mě stojí za zkoušku, on vodní a mlíčnej maj trochu jinej profil co se týče obsažených potvůrek.. u mě měl na trávení neskutečněj vliv, měla sem hodně problémů a kefír mi je několikrát vyřešil, vrátily se prakticky vždycky kvůli silnýmu stresu a blbýmu jídlu. Teď už mam dlouho pokoj.
          Ráno jim před sedmou. Vždycky jsem snídala takhle, ale jednu dobu jsem neměla chuť a nebo jsem byla líná a to bylo fakt zle. Teď už si tolik nehlídám složení snídaně, o víkendu mam většinou lepší snídani, přes týden domácí kváskovej chleba nebo granolu nebo nějakou buchtu, ale většinou je to podobný tomu, co mam na blogách. Pak mam svačinu kolem desátý, často jogurt nebo nějaký domácí sušenky a tak.
          Jinak teď koukám, jak píšeš s tim ovocem do prázdnýho žaludku… to už jsem někde viděla. Já teda celkově potřebuju ovoce prokládat, ale když jsem byla v nejhorší fázi, tak jsem třeba nemohla vůbec ovesný vločky, to bylo dost utrpení. A jíst bílkoviny a tuky je dost zásadní a taky dobrou sůl.
          Taky určitě je dobrý naučit se poznat, kdy má člověk málo cukru a takovejm situacím se vyhnout a taky mít u sebe nějakou první pomoc. Doma byl takovou pomocí med.

          1. Podla mna to chce nejaky trening aby clovek vedel kedy ma malo cukru. Minule som si dal rano vajicka s avokadom a malym kuskom chleba plus nejaka zelenina a bolo to po hodine tak, ze uplne ako „brain fog“ ako ked klesne cukor, ale vacsinou s vajickom mavam tento problem a neviem preco, su aj tazko stravitelne. Ked si dam ale k tomu na konci povedzme lekvar tak je lepsie musi to byt nejaky rychly cukor proste.
            Inak ako si pisala ze u teba hraju dolezitu rolu tuky, tak to ma zaujalo lebo to som aj zistil, ze sa citim lepsie pri vacsom prijme tukov, len neni jedno v akom pomere k bielkovinam alebo sacharidom. Ty si davas ake druhy tukov a kolko za den priblizne? Cital som clanok ako vela tukov zjedia spanieli a tak len nemam predstavu kolko je to vela u nich :). A cim prekladas ovocie orieskami alebo yogurtom napriklad?

          2. No trenink to chce. Chce to naucit se vnimat, co se v tele deje. Je ale taky trosku problem, ze kdyz je rozhozeny traveni, tak ty veci fungujou trochu jinak. Zrovna to vajicko a spol, co popisujes, by melo pusobit dobre. Jinak taky nekdy je to zradny, protoze muze bejt i „nizka“ sul, cetla jsem i nazory, ze se casto zamenuje nizkej cukr za nedostatek soli a lidi vlastne resi neco jinyho. Nektery lidi maj taky jako prvni pomoc pripraveny sladko-slany jidlo nebo dokonce piti, prave z tohohle duvodu. Super je treba ruzova sul.
            Ja uz tedka tak moc jidlo neresim, ale jim tuk asi skoro v kazdym jidle. Vsechno mam plnotucny, davam hodne olivovyho oleje, pouzivam maslo (na chleba i do vareni a taky do susenek). Posledni dobou mam ke svacine dopoledne jogurt a treba naky domaci susenky nebo orisky. A snazim se nechat neco i na odpoledne, prave na to dokombinovani k ovoci…
            Jinak spanele a tuk… no v prvy rade pouzivaji olivovy olej, rekla ze tradicne jako ze opravdu vela :-D potom maji syry, ruzny masny vyrobky, samozrejme i tucny ryby, dost se pouzivala prava majoneza rekla bych, potom se pecou ruzny placicky, mufiny a dalsi veci, do kterejch se taky dava dost oleje. A v zime pak ruzny veci z jednoho hrnce s tucnyma masnyma produktama. Tezko se urcuje, „kolik presne“, ale asi to nebude dietnejsi nez ceska kuchyne treba :) i kdyz spousta letnich receptu je pak treba relativne light, to je taky pravda… ale tezko rict, protoze posledni dobou tu taky zacaly frcet „diety“ a pseudozdravy stravovani a navic v supermarketech to jejich tradicni jidlo uz neni kvalitni. Bohuzel na lidech kolem vidim, ze zdravi jde dost dolu.