Drobné kuličky včelího pylu vypadají na jednu stranu nenápadně. Ukrývají v sobě ale ohromnou sílu přírody. Najdeme v nich totiž 18 vitamínů, 25 minerálů, 59 stopových prvků, 22 aminokyselin, 14 druhů mastných kyselin, 11 enzymů či koenzimů a stejný počet různých sacharidů.
Včelí pyl má netypickou chuť, a tak někomu možná bude chvilku trvat, než si na ni zvykne. Tady přinášíme 10 tipů, jak včelí pyl použít v kuchyni.
- Jogurt je asi nejsnazší cestou, jak včelí pyl vpravit do jídelníčku. Bílý jogurt s pořádnou kapkou medu, nějakým tím ovocem a troškou včelího pylu je prostě lahoda. Nebo třeba s kakaovými boby.
- Další dokonalou snídani představuje obilná kaše se lžičkou včelího pylu.
- Pokud máte rádi smoothies, zkuste si na hladinu nasypat půl lžičky včelího pylu. Vypadá to nádherně. Další možností je pyl v hotovém smoothie rozmíchat. Už ho ale nedávám do mixéru s dalšími ingrediencemi, protože některé kuličky ulpí na stěnách mixéru a je jich škoda.
- Zeleninové saláty často nesou i sladkou složku, třeba zálivku s medem. A kombinace medu a včelího pylu se přímo nabízí.
- Domácí cereální tyčinky si také říkají o lžíci včelího pylu. Samozřejmě pokud jsou zastudena připravované.
- Domácí čokoláda může obsahovat oříšky, sušené ovoce a třeba i včelí pyl.
- Nepečené zdravé dorty můžeme posypat krásně žlutými kuličkami pylu. Nebo kuličky zamícháme do agaru či jiného zdravého „želé“.
- Ovocnému salátu dodají další rozměr třeba oříšky, kousky sýra a také malá lžička včelího pylu.
- Celozrnné palačinky plněné ovocem, odkapaným jogurtem a včelím pylem mohou být hlavním chodem nebo dezertem.
- Čerstvý mrkvový salát bude skvělý nejen s citronovou šťávou, ale také s troškou medu a včelího pylu.
Více o včelím pylu se můžete dozvědět na našich stránkách věnovaných včelím produktům, stačí kliknout sem.