Stévie – přírodní sladidlo bez kalorií

Stévie, přírodní sladidlo bez kalorií

Sladkosti jsou vášní, kterou pokud máte, jen tak se jí nevzdáte. Sladké dezerty a dobroty bohužel obsahují spoustu kalorií, a to ať už jsou slazené rafinovaným bílým cukrem (průmyslové výrobky), nebo třtinovým cukrem či sirupy – sladkosti připravené doma. Sirupy jsou jistě vhodnější alternativou než cukr – obsahují mnoho živin. Pokud se ale pokoušíte shodit nějaké to kilo, nebo si váhu zachovat, není bohužel možné konzumovat je v neomezené míře. Jaké štěstí, že existuje stévie!

Stévie je rostlina původem z Brazílie a Paraguaye. Není náročná a proto ji lze pěstovat téměř kdekoli po světě – stévii si můžete sami vypěstovat na zahrádce!

Extrakt ze stévie vyniká vysokou sladivostí – až 300 x větší než cukr. Sladidla proto stačí malé množství. Neobsahuje téměř žádné kalorie, naopak v něm nalezneme množství vitamínů a minerálů a dokonce zabraňuje tvorbě zubního kazu! Stévie nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a je proto vhodná i pro diabetiky.

Jedna porce sladidla stévie (např. k oslazení čaje, obsahuje méně než 0,5 kcal).

Jakou stévii si koupit?

Stévii si můžete zakoupit v různých formách, záleží, která nám bude vyhovovat nejvíce.

Sušená stévie – drcené sušené listy stévie jsou nejpřirozenější formou, která má bohužel 2 zásadní nevýhody – patrnou pachuť a složitější přípravu. Přesto z ní lze připravit výluh, či ji zalít spolu s čajem.

Extrakt ve formě prášku – snažíme se vybírat prášek bez přidaných látek, tedy čistý rostlinný extrakt. Ten již nemá nepříjemnou pachuť a lze jím sladit stejně jako normálním cukrem. Tedy o dost méně, jelikož steviosid (onen extrakt) je mnohem sladší!

Stévie v tabletkách – stévii ve formě tabletek či prášků můžete mít vždy po ruce a jednodušše jejím prostřednictvím osladit teplý nápoj. Dle mých zkušeností mají tabletky mírnou pachuť – dobrý pocit z ušetřených kalorií ale tento drobný nedostatek zcela kompenzuje.

Tekuté sladidlo ze stévie – velmi snadno ihned k použití. Toto sladidlo obsahuje glycerol a je ihned k použití k oslazení čehokoli. Pro jednoduchost a všestranost jsem si ho oblíbila.

Stévii můžete použít k oslazení čehokoli – nápojů, jogurtu, při vaření či pečení. Ve svých receptech ji používám velmi často a jsem s ní moc spokojená.

Se stévií můžete vyzkoušet třeba broskev plněnou kokosovým tvarohem nebo kakaový dortík z dýňového pyré.

dify.cz