Grep jsem jako malá jedla rozkrojený na půlku a posypaný cukrem. Jednoho dne jsem si ale cukr už nenasypala. A až velmi nedávno jsem s grepem začala vážneji experimentovat. Nahořklá chuť se mi hodně zalíbila a považuju ji za velmi příjemné osvěžení dnešního přeslazeného světa. Tento smoothie vyšel jako dobře vyvážená směs hořkého a nakyslého. Těm, kteří zatím s hořkým moc nekamarádí, je zde vždy k dispozici starý známý med.
Co potřebujeme (na 1 větší porci):
- asi 1/2 středně velkého grepu
- okurku – viz komentář níže
- 1 velké kiwi
Okurka je (možná překvapivě) tím, co může chuť smoothieho hodně ovlivnit. Aneb když není okurka jako okurka. V mém receptu je použitá španělská okurka (ať žije španělský pepino (pepino=okurka :))). Když mi dřív vyprávěli, jak okurka dodá sílu gazpachu (proslavená španělská „studená polévka“ z okurek, rajčat a paprik), opravdu jsem nechápala. Stačí ale jednou okusit a je jasné, že tyto okurky maí říz. Nejsou ale hořké, což je pro většinu receptů více než fajn.
Pokud máte jen klasickou salátovou, vůbec to nevadí, váš smoothie bude jen o něco jemnější. Co se týče množství, má španělská stačila jedna, klasické salátové bych dala tak čtvrtku.
Suroviny dobře omyjeme. Okurce odkrojíme oba konce a pokrájíme na kusy velké tak akorát do mixéru. Kiwi oloupeme a nakrájíme nebo rozřízneme a vydlabeme. Grepu okrájíme slupku a nakrájíme na kusy. Pro extra porci hořkosti můžeme nechat část bílé slupičky.
Mixujeme v pořadí okurka, kiwi a grep.
Přehled všech smoothies na dify najdete tady.
Zdá se mi to jako poměrně zvláštní kombinace , ale jistě to vyzkouším . Grep miluji , děkuji za inspiraci !
Ahoj Henry, okurky jsou super a u mě zatim taky poměrně neprobádaný v těhlech kombinacích. Čekám, až se oteplí, to se jejich svěžest bude víc hodit :)