Vanička žampionů v ledničce je vždycky příslibem něčeho jednoduchého a dobrého.Tenktorát se staly součástí rýžového salátu. Pokud máte po ruce další vhodnou zeleninku, jen ji použijte :)
Co potřebujeme (na 1 porci):
- 1 hrneček rýže – u mě směs rýží
- 4 žampiony
- hrstička mrkve – já zvolila baby karotku, klasická ale taky poslouží dobře
- 1 lžíce dobrého olivového oleje
- 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky hořčice (pozor složení)
- 1/4 lžičky soli
Žampiony dobře omyjeme, odkrojíme špinavou část nožičky a rozkrojíme na čtvrtinky. Dáme do pekáčku.
Mraženou baby mrkvičku necháme rozmrznout. Pokud máme normální mrkev, jednoduše oloupeme a nakrájíme na kousky. Tak jako tak, mrkev přidáme do pekáčku a ten do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Necháme péct asi 15 minut.
Mezitím uvaříme klasicky rýži a zcedíme, pokud zbyla nějaká tekutina.
Máme připravenou rýži, žampiony a mrkev, teď přijde na řadu zálivka. Ve skleničce smícháme olivový olej, hořčici, sůl a citronovou šťávu (můžete klidně ubrat citron a přidat hořčici, pokud vám to lépe vyhovuje). Mícháme pomalu, extra panenský olivový olej je choulostivý na pohyb a mohl by nám zhořknout.
Pak už stačí jen smíchat rýži, mrkev, žampiony se zálivkou a můžeme servírovat.