Bulgur je lámaná celozrnná pšenice, která je připravena ke snadné a rychlé přípravě (je totiž již předvařená). Velmi snadno ho zařadíte do jídelníčku – a co je skvělé – usnadní vám život.
Co s bulgurem?
Bulgur můžete použít jako přílohu – k masu či zelenině. V mžiku z něj vykouzlíte chutný salát. Můžete jej přidat do polévek či ho zapéct s ovocem nebo zeleninou. Můžete ho použít k přípravě slaných i sladkých pokrmů.
Můžete jej použít všude tam, kde byste za normálních okolností použili rýži.
Příprava:
Bulgur stačí krátce povařit (2 až 5 minut a poté nechat dojít pod pokličkou). Často postačí také zalít vroucí vodou a nechat přikrytý bulgur nabobtnat. Chcete-li bulgur měkčí, můžete jej 15 minut vařit.
Na fotce studený salátek z bulguru s rajčátky, kukuřicí, tuňákem a bylinkami. Oběd hotový za pár minut.
Nutriční hodnoty
Bulgur je bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, obsahuje také znatelné množství železa a vitamínů skupiny B a dále hořčík a fosfor. Bulgur je snadno stravitelný a prospívá dobrému trávení.
Bulgur má nízký glykemický index! Stabilizuje hladinu cukru v krvi – dobře a na dlouho zasytí a bude užitečný také jako součást dietního jídelníčku.
100 gramů bulguru obsahuje cca 340 kcal. Po uvaření je hodnota 100 g hotového bulguru cca 120 kcal.