Rozinky v sherry

Rozinky máčené v sherry

Velmi tradiční součástí vánočních (a možná i zimních obecně) dobrot jsou v alkoholu namáčené rozinky. Rozhodně nejsem příznivcem alkoholu, ale jak víme, třeba kvalitní víno v mini dávkách našemu tělu prokáže velkou službu. Takže proč ho nevyužít? Stačí vybrat třeba dobré sherry, pořádné rozinky a jedem :)

Ingredience – kvalitní rozinky, třeba sultánky (koupit) + sherry dle našich preferencí

Postup je tak jednoduchý. Stačí dobře probrat a propláchnout rozinky. Chceme mít jen pěkné, nepoškozené kusy, zbavené stopek a případného písečku (u některých rozinek se může objevit). Necháme oschnout nebo aspoň okapat. Rozinky poté přendáme (nesaháme na ně rukou :)) do čisté uzavíratelné skleničky. Dolijeme k nim jerezké víno tak, aby byly všechny krásně ponořené. Pak už jen sledujeme, jak se napíjejí a zvětšují.

Rozinky v sherry můžeme použít buď přímo třeba do ovocných salátů, kompotů či jiných dezertů nebo je odkapané použít třeba do vánočního cukroví.

Rozinky v jerezkém víně

"Opilé" rozinky

dify.cz