Nedávno jsem psala o propolisu jako takovém, o jeho účincích i o tom, proč je tak super pro použití v našich produktech. Je teda na čase ho začít používat :). Zpracovat ho tak, abychom ho mohli použít přímo a nebo zakomponovat do jiných výrobků.
Výroba propolisové tinktury
Propolisová tinktura patří vlastně mezi nejčastěji používané propolisové produkty. Její příprava je víc než snadná. Účinné látky z propolisu jsou rozpustné v alkoholu nebo glycerinu. Ve vodě jsou rozpustné velmi málo.
Často používaný poměr pro výrobu propolisové tinktury je:
- 1 objemový díl (1 lžíce) propolisu
- 2 objemové díly (2 lžíce) vysokoprocentního lihu (např. ethanol 96 %)
Z propolisu odstraníme zbytečné nečistoty (zadečky včel, vlákna a tak podobně). Nejlépe ho také rozmělníme, můžeme ho dát do ledničky a následně roztlouct nebo umixovat.
Do dobře uzavíratelné nádoby (nejlépe ze skla) vsypeme propolis a přidáme alkohol. Uzavřeme, protřepeme a necháme alespoň týden louhovat při pokojové teplotě. Poté zcedíme a skladujeme opět ve skleněné lahvičce.
Hotovou tinkturu už můžeme míchat s dalšími látkami – ředit vodou, alkoholem, glycerinem, květovými vodami atd.
Příprava propolisové masti
Kvalitní propolisovou mast připravíme z propolisové tinktury a masťového základu – třeba sádla, bambuckého másla, směsi oleje a včelího vosku.
Často používaný poměr:
- 100 ml základu
- 5-10 ml tinktury
Do námi vybraného základu vmícháme tinkturu, směs ve vodní lázni zahřejeme a necháme tak vypařit alkohol. Máme hotovo.
Pro víc informací o propolisu a hlavně o jeho účincích mrkněte sem.
Poznámka k základu – ten svůj si můžete namíchat třeba podle tohoto článku. Nebo tohoto. Případně vám skvěle poslouží i jen bambucké máslo.
Stejný postup lze aplikovat i v případě jiných surovin, vždy se ale vyplatí řešit rozpustnost aktivních látek.