Sejkory jsou jídlem mého dětství. Jsou tak obyčejné, ale přeci se po nich dělají boule za ušima :) Bohužel zrovna nespadají do nízkosacharidového režimu, je to hold nálož brambor, ale i přesto se dají zakomponovat do zdravého menu.
Většina rodin má svůj vlastní recept, pokud jste ho ale zrovna vy nepodědili, zkuste tenhle. Vlastně to není ani tak o receptu jako spíš o představě, co do sejkor patří.
Potřebujeme:
- 1,5 kg brambor
- 3 vejce
- asi 5 vrchovatých lžic mouky dle výběru
- sůl
- drcený kmín
- majoránku
- česnek – my daly 3 velké stroužky
- olivový olej nebo máslo
Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je v míse a počkáme, až se z nich uvolní voda – tak asi 15 minut. Tekutinu vybereme lžící. Do brambor přidáme vajíčka, asi 5 vrchovatých lžic mouky, posolíme a poprášíme majoránkou a drceným kmínem. Do mísy taky prolisujeme česnek a můžeme pěkně míchat. Dostaneme něco jako těsto, které zase necháme tak 10 minut uležet.
Rozpálíme pánev – pokud máte kvalitní, můžete sejkory péct nasucho. Nebo na pánev dáme trošku oleje nebo másla a můžeme začít. Vezmeme si k ruce naběračku nebo pořádnou lžící, odměříme trošku těsta a šup s ním na pánev. Poté se ještě povrch snažíme uhladit a taky by měla ta vrstva být co nejtenčí. Jakmile se nám vrchní strana začne zatahovat, obrátíme ji a dopékáme druhou stranu.
První hotový kousek se vyplatí ochutnat a těsto případně přisolit/přichutit. Až potom dopečeme zbytek.
Ty nejpravější sejkory se dělají nasucho a pak se polévají přepuštěným máslem.