Pořádný sejkory

Nejlepší domácí sejkory

Sejkory jsou jídlem mého dětství. Jsou tak obyčejné, ale přeci se po nich dělají boule za ušima :) Bohužel zrovna nespadají do nízkosacharidového režimu, je to hold nálož brambor, ale i přesto se dají zakomponovat do zdravého menu.

Většina rodin má svůj vlastní recept, pokud jste ho ale zrovna vy nepodědili, zkuste tenhle. Vlastně to není ani tak o receptu jako spíš o představě, co do sejkor patří.

Potřebujeme:

  • 1,5 kg brambor
  • 3 vejce
  • asi 5 vrchovatých lžic mouky dle výběru
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránku
  • česnek – my daly 3 velké stroužky
  • olivový olej nebo máslo

Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je v míse a počkáme, až se z nich uvolní voda – tak asi 15 minut. Tekutinu vybereme lžící. Do brambor přidáme vajíčka, asi 5 vrchovatých lžic mouky, posolíme a poprášíme majoránkou a drceným kmínem. Do mísy taky prolisujeme česnek a můžeme pěkně míchat. Dostaneme něco jako těsto, které zase necháme tak 10 minut uležet.

Recept na domácí sejkory

Rozpálíme pánev – pokud máte kvalitní, můžete sejkory péct nasucho. Nebo na pánev dáme trošku oleje nebo másla a můžeme začít. Vezmeme si k ruce naběračku nebo pořádnou lžící, odměříme trošku těsta a šup s ním na pánev. Poté se ještě povrch snažíme uhladit a taky by měla ta vrstva být co nejtenčí. Jakmile se nám vrchní strana začne zatahovat, obrátíme ji a dopékáme druhou stranu.

První hotový kousek se vyplatí ochutnat a těsto případně přisolit/přichutit. Až potom dopečeme zbytek.

Ty nejpravější sejkory se dělají nasucho a pak se polévají přepuštěným máslem.

Nejlepší domácí sejkory

dify.cz
[jetpack-related-posts]