Lečo je další ze skoro zapomenutých klasik. Je naprosto jednoduché a levné, ale taky se dá luxusně zkazit :). Klíčem k úspěchu je totiž zachovat šťavnatost zeleniny a nepřesušit vajíčko. Pokud jeho přípravě věnujeme aspoň minimální pozornost, povede se nám skvělé bezmasé jídlo.
Co potřebujeme (na 2 porce):
- 1 střední červenou papriku
- 3 malá klasická rajčata
- 1/2 velké cibule
- 4 vajíčka
- sůl (mořskou)
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- brambory
- bylinky – u mě bazalka
Množství surovin a poměry zeleniny záleží na každém, neexistuje špatná varianta.
Brambory připravíme jako vždy.
Zeleninu si omyjeme. Všechnu si budeme krájet na proužky asi 3 mm silné, postupně a přitom ji budeme přidávat na pánvičku. Nejdřív nakrájíme cibuli. Tu hnedka začneme osmahávat na pánvičce na trošce olivového oleje. Jakmile je sklovatá, přidáme k ní papriku. Pak ještě nakrájíme rajčata a přidáváme do směsi. Občas promícháme, aby se nám zelenina nepřichytila. Osolíme a opepříme. Pokud se nám v průběhu přípravy uvolní šťáva, sebere ji lžičkou a dáme stranou – nakonec se bude hodit :).
Když už je zelenina tak nějak měkká, vmícháme do ní lehce rozšlehaná vajíčka. Promícháváme, aby se vajíčko prohřálo. Nesmíme to ale přesušit.
Pokud nám ze zeleniny vytekla nějaká ta šťáva, použijeme ji k přelití leča nebo brambor. Brambory zakápneme olivovým olejem a posypeme bylinkami.