V sobotu jsme narazily na parádní plochý zelený fazolový lusky. Putovaly k nám do lednice a dostaly místo na nedělním menu. K nedělní večeři se mi zdály naprosto ideální. Nedají moc práce, jejich chuť je příjemně nasládlá a úplně si říkají o dresink. Ten jsem zas naprosto jednoduše umíchala z jogurtu a parmezánu. Co jsem použila
- ploché čerstvé fazolové lusky
- kousek másla
- 1 stroužek česneku
- brambory
- hustý jogurt řeckého typu
- něco přes 2 lžíce strouhaného parmezánu
- pepř a sůl
- extra panenský olivový olej
- trošičku čerstvé citronové šťávy
Brambory jsem připravila v papiňáku, od vložení do hrnce to byla otázka čtvrthodinky. Zelené fazolky je potřeba dobře opláchnout, lehce oklepat vodu a odkrojit jim konce – minimálně ten se stopkou. Já je pak krájím ještě na asi 4 – 5 cm dlouhé kousky. Na pánvičce rozpustíme máslo a vhodíme do něj na plátky nakrájený česnek (ta vůně!). Dobře mícháme, aby se nám osmahnul ze všech stran. Hned poté přidáme fazolky. Dobře mícháme. Pokud se fazolkám nemůžete plně věnovat a neustále je míchat, doporučuju před jejich vhozením na pánev vylovit kousky česneku a schovat je vedle. Pokud pak totiž necháte pánev chvíli bez dozoru, může se vám česnek spálit. A to by byla škoda. Fazolky jsou otázkou tak pěti minut, nejlepší je je průběžně testovat a sundat z plotny ve chvíli, kdy vám chutnají. Poslední věc, která chybí, je dresink. V dostatečně velké mističce smícháme jogurt (hustší je lepší) s nastrouhaným parmezánem nebo jiným sýrem tohoto typu, osolíme, opepříme a lehoučce zakápneme citronem. Na talíři pak brambory a fazolky posolím dobrou solí a brambory dostanou dalších pár kapek olivového oleje. Trošku víc pak kápnu na omáčku.
A kde jsi teďkom v zimě sehnala ty ploché fazolky? Jinak ta kombinace by mě vůbec nenapadla :D
No u nas je maj tedka na kazdym rohu.ve spanelsku se pestujou celej rok.urcite je vozi i do cech