Masovo-mrkvové placičky

Šťavnaté mrkvovo masové placičky

Hned na začátek se musím přiznat, tenhle recept je hodně inspirovaný jednou večeří, kterou připravila Šárka. Je jednoduchý, výživný a moc dobrý. Kombinuje kořenovou zeleninu – hlavně mrkev, a maso. Hotové placičky jsou taky velmi dobře „přenosné“ – skvělě se hodí s sebou do práce nebo do školy a klidně je můžeme i ukrýt do kousku dobrého pečiva. I když mnohem lepší jsou jen se salátem, jak jsem si je připravila na oběd do práce.

Co potřebujeme:

  • maso – dle vašeho výběru, klidně můžete i namíchat víc druhů
  • mrkev
  • další kořenová zelenina, pokud máte, já dala bílou ředkev
  • sůl – ideálně mořská, himalájská atd.
  • olivový olej

Maso bychom se vždy měli snažit kupovat vcelku a až doma ho namlít. Já ho melu na přídavném nástavci robotu, ale předtím jsem ho i jen hodila do mixéru. Struktura masa je pak sice jiná, ale vždy je výsledek mnohem lepší, než při použití kupovaného mletého.

Poměr masa a zeleniny si můžete uzpůsobit, já to dala tak půl na půl.

Očištěnou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a zkusíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Smícháme s mletým masem. Dobře osolíme. O tom, že se solí nemusíme příliš šetřit, se rozepíšu jindy, je to hodně zajímavé téma. V každém případě volíme přírodní, nerafinované soli, jako je právě zmíněná mořská, keltská, himalájská, které obsahují všechny ty cenné minerály a stopové prvky a navíc nebyly znečištěny chemikáliemi používanými k čistění soli.

Vznikne nám cosi jako „těsto“ – z něho tvarujeme placičky a klademe na olivovým olejem pokapanou rozehřátou pánvičku. Pečeme z obou stran a při obracení dáváme pozor, aby se nám placička nezlomila. Podle toho, jak moc šťávy ze zeleniny vymačkáme, budou naše placičky šťavnaté. Vlhkost ale není příliš praktická při pečení, protože to bude trvat déle.

Masovo-mrkvové karbenátky

Masovo-mrkvové karbenátky

dify.cz
[jetpack-related-posts]