K podzimu patří kaštany. A hlavně ty jedlé. Jsou moc dobré a taky přínosné pro naše zdraví – o jejich účincích tady. A teď k tomu, jak si tyhle fešáky připravit.
Co potřebujeme? Jenom kaštany! Pozor ale na ně. Musí být v dobrém stavu. Tedy lesklé, hladké a hlavně bez plísní (ty jsou ohromným problémem a čím dále v sezóně kaštanů jsme, tím víc je potřeba ji hlídat). Kaštany by měly být plné – bez odfouklé slupky, a těžké – nevyschlé.
Kaštany omyjeme a osušíme nebo, pokud máme dostatek času, necháme na utěrce oschnout.
Jsou dvě základní metody přípravy – pečení v troubě a pečení na pánvi. (kromě toho se setkáme třeba i s přípravou v kotlíku, ale to na doma asi moc není :)). Pokud pečeme v troubě, předehříváme na 180 až 200 stupňů. Já tento postup ale dost nerada, nikdy mi kaštany nevyšly tak dobře jako na pánvi. Takže za mě je to pánev. Vezmeme nějakou z těch horších pro případ, že by utrpěla.
Čisté kaštany stačí už jen naříznout. I zde máme dvě základní možnosti – udělat jeden větší zářez přes půlku kaštanu nebo udělat zářez na kříž. Já dělám na kříž – vezmu si ostrý nůž se špičkou a tu zapíchnu do středu kaštanu. Se špičkou v kaštanu dělám jeden zářez za druhým, tedy celkem čtyři. Když jsem s kaštany začínala, dělala jsem dva dlouhé zářezy do kříže, ale dalo to práci a bylo to nebezpečné.
A tak jako tak děláme zářez na té vyboulené straně kaštanu, spodní plochou stranu necháváme být.
Při přípravě v troubě kaštany dáme na plech a necháváme péct 20 – 30 minut. Tento údaj sice uvádí většina receptů, ale u mě prostě nefungují. Pokud si vyberete troubu, kontrolujte kaštany už po 15 minutách – jeden si vytáhněte dejte do utěrky a pomněte. Pokud je kaštan hotový, je měkký a slupka odpadává. Taky voní.
Při použití pánve kaštany jednoduše naskládáme na pánev a na středním až silnějším ohni necháváme opékat. Občas kaštany otočíme, aby se spodní strana nespálila. Většinou jakmile jsou kaštany otevřené, slupka zkřehlá a začnou krásně vonět, jsou připravené k přesunutí na stůl. Tento způsob přípravy mám mnohem radši, protože jsou kaštany pod kontrolou, nevysuší se tolik a ta vůně je prostě něco, o co se nechci nechat připravit.
Kaštany by měly jít vyloupávat snadno, je ale potřeba je dobře prohlédnout. Někdy se tam může objevit červík nebo i plesnivé místečko, obzvlášť pokuď nejsou úplně čerstvé.