Jahodový shake z ovesného mléka

Domácí nemléčný jahodový koktejl s medem

Nastal čas dát si jahodový shake. Je dost jednoduchý a je cítit létem. To tu sice ještě zdaleka není, ale proč si ho trošku nepřiblížit. Podmínkou jsou ale dobré jahody – na jihu jsou v plném proudu a občas se můžeme trošku rozmazlit :) Tenhle shake není s kravským mlékem, ale s mlékem ovesným, a to doma dělaným. Sice nám to zabere o chvíli déle, ale vyplatí se vyměnit kupovanou směs různých stabilizátorů a dalších lahůdek za obyčejné vločky a vodu.

Co potřebujeme:

  • ovesné vločky – dávala jsem 1 šálek jemných vloček na 4 šálky vody (koupit)
  • jahody
  • med (koupit)
  • špetička soli

Poměry jsou hodně individuální, všechno záleží na chuti našich jahod. Pokud jsou hodně sladké a máme jich dost, ani není třeba doslazovat medem. Naopak pokud nejsou tak výrazné, med nám pomůže získat na chuti. Přidat můžeme třeba i trochu neproslazovaných datlí, které dají další chuť a sladkost.

První na řadu přijde příprava domácího ovesného mléka. Pokud máte svůj recept, můžete pokračovat na další odstavec. Tady potřebujeme přípravu zahájit v předstihu, ale podle mnohých stačí i 15 minut! Musíme totiž vločky namočit. Jednoduše do džbánu odměříme vločky a vodu, špetičku soli a přikryjeme. Necháme stát, minimálně 15 minut, ideálně několik hodin (někdo nechává i 24 hodin). Poté obsah nádoby přelijeme do mixéru a mixujeme do té doby, dokud nám nevznikne neprůhledná tekutina bez viditelných kousíčků. Pak už stačí jen přecedit do vypláchnutého džbánu a máme hotovo. Na přecezení potřebujeme co nejjemnější sítko, ideálně plátýnko. I když na použití do shaku nejsou zbylé miniaturní částečky tak na závadu.

Teď už stačí jen umixovat ovesné mléko s na kousky nakrájenými jahodami a medem, pokud je potřeba. Ještě dokud je shake v mixéru, ho ochutnáme, abysme případně měli šanci dosladit.

Domácí jahodový shake s ovesným mlékem

Jahodový koktejl bez mléka

dify.cz