Jáhly jsou úžasné! Můžete je vařit, péct, zapékat, dělat z nich přílohu, kaši, polévku nebo koláč. Připravit je lze na slano i na sladko. Kromě jemné chuti a mnoha možnostem přípravy jsou samozřejmě také zdravé (jako všechny potraviny, kterým věnuji svůj čas). Jak je máte nejradši vy?
Jáhly pochází z Asie, oblíbené byly a jsou zejména v Číně a Indii. Dostaly se k nám do Evropy, kde se těšily oblibě, před tím, než přišla éra brambor a obilovin.
Jáhly jsou loupanými obilkami prosa. Jsou výživné a syté. Jejich chuť je jemná, lehce oříšková.
Ukrývá se v jáhlách:
- 70 % saharidů (převážně škrob)
- 12 % bílkovin
- 4 % tuku (především nenasycené mastné kyseliny)
- vitamín A, B a množství minerálů
Jáhly jsou bezlepkové a lehce stravitelné!
Příprava jáhel:
Jáhly přebereme a pak buď krátce na sucho orestujeme, nebo 2x spaříme vroucí vodou. Poté vaříme ve vodě 15 až 30 minut. Po uvaření necháme chvíli odstát.
Tipy na přípravu:
Jáhloto – neboli rizoto z jáhel, zeleniny, eventuelně masa
Jáhlová kaše – s rozinkami a kokosem, nebo s jablky ochucená skořicí
Jáhlový nákyp – asi znáte rýžový