Jáhly – úžasně univerzální potravina

Jáhly, objevte téměř zapomenuté zdravé suroviny

Jáhly jsou úžasné! Můžete je vařit, péct, zapékat, dělat z nich přílohu, kaši, polévku nebo koláč. Připravit je lze na slano i na sladko. Kromě jemné chuti a mnoha možnostem přípravy jsou samozřejmě také zdravé (jako všechny potraviny, kterým věnuji svůj čas). Jak je máte nejradši vy?

Jáhly pochází z Asie, oblíbené byly a jsou zejména v Číně a Indii. Dostaly se k nám do Evropy, kde se těšily oblibě, před tím, než přišla éra brambor a obilovin.

Jáhly jsou loupanými obilkami prosa. Jsou výživné a syté. Jejich chuť je jemná, lehce oříšková.

Ukrývá se v jáhlách:

  • 70 % saharidů (převážně škrob)
  • 12 % bílkovin
  • 4 % tuku (především nenasycené mastné kyseliny)
  • vitamín A, B a množství minerálů

Jáhly jsou bezlepkové a lehce stravitelné!

Příprava jáhel:

Jáhly přebereme a pak buď krátce na sucho orestujeme, nebo 2x spaříme vroucí vodou. Poté vaříme ve vodě 15 až 30 minut. Po uvaření necháme chvíli odstát.

Tipy na přípravu:

Jáhloto – neboli rizoto z jáhel, zeleniny, eventuelně masa

Jáhlová kaše – s rozinkami a kokosem, nebo s jablky ochucená skořicí

Jáhlový nákyp – asi znáte rýžový

dify.cz
[jetpack-related-posts]