Esenciální oleje a jejich dělení dle vůně

Dělení esenciálních olejů dle vůně

Proč esenciální oleje dělíme do skupin?

S dělením esencí dle charakteru se setkáváme hlavně při tvorbě vonných kompozic. Pomůže nám vytvořit směs s účinkem, který hledáme. Navíc díky tomu snadněji sestavíme vyváženou kompozici, která se bude správně rozvíjet v čase a bude déle vonět.

Podobná klasifikace nám ale pomůže i v dalších situacích – třeba když chceme připravit ambientální vůni pro konkrétní příležitost. Nebo když mícháme vonnou směs pro určitou osobu, u které víme, že jí voní to a nebo tamto.

Nakonec, tohle dělení nám pomůže esence a jejich použití lépe pochopit. Naučíme se zacházet s různými typy éterických olejů, zjistíme, co nám voní a nebo co se nejlépe hodí to určitých produktů.

Neexistuje jeden jediný správný přístup

Ještě než si esence začneme dělit, je potřeba říct jednu věc – neexistuje jedno jediné správné dělení a je na každém, aby si hledal svůj vlastní přístup a esence si prozkoumával. Každý máme jiný nos a každého na esenci zaujme něco jiného. Esence od esence se taky může lišit obsahem látek, které vůni udávají směr. V základu tak bude podobné dělení fungovat univerzálně, v detailech se ale bude lišit. A navíc jedna esence v sobě může mísit různé vlastnosti a tak se zařazovat do vícera skupin. Každopádně při práci s esencemi se neřídíme jen dobrými radami, ale taky vlastním nosem a pocity.

Květinové

Esenciální oleje získané z květů patří v mnoha případech mezi nejdražší esence. Najdeme tu třeba růži, jasmín, mimozu, heřmánek nebo neroli. Máme tu ale i mnohem dostupnější zástupce, třeba levanduli nebo geránium. A samozřejmě sem patří i ylang ylang.

Některé květové esence nejsou ve své podstatě esenciálním olejem, jedná se o absolue (Jaký je mezi nimi rozdíl? Čtěte tady.).

Je potřeba ale taky říct, že některé tyto esenciální oleje se získávají nejen z květů, ale i z dalších částí rostlin. Třeba taková levandule může sloužit k výrobě esence kompletně. Na druhou stranu zrovna levandulový esenciální olej můžeme někdy zařadit třeba i mezi vůně bylinné. Záleží na konkrétním kultivaru i na várce.

Květové esence v parfému většinou zastávají pozici srdce, v němž jsou postavené spíš výše. Setkáme se ale s nimi i jinde – třeba ylang ylang můžeme najít v základu. Vlastně bychom květové esence mohli dělit na jemnější, lehčí a na těžší a výraznější.

Citrusové (ovocné)

Citrusové esence patří mezi nejrozšířenější vůbec. To proto, že krásně voní, mají řadu pozitivních účinků na člověka a taky jsou velmi dostupné. Nejčastěji se lisují ze slupek plodů, případně se destilují pomocí páry.

Citrusy mohou mít vůni sladkou nebo hořkou, jemnou nebo peprnější… Většinou ale poměrně rychle vyprchají. V parfémech tvoří hlavu. Cenově patří mezi dostupné esence, s určitými výjimkami. najdeme tu samozřejmě na klasiku jako citron nebo pomeranč, mandarinku, grep a bergamot s typickým lehce hořkým tónem, ale taky třeba citronovou trávu nebo litseu cubebu.

U ovocných vůní je třeba mít na paměti, že esenciální olej je velmi specifický druh látky, který se nenachází ve všech částech rostlin. Typicky se s nimi setkáme naprosto minimálně v plodech – tedy ovoci. Proto prakticky nenarazíme na esenciální olej z jiného ovoce než z citrusů (kde je esenciální olej ve slupkách, ne v dužině). Pokud se vám někdo snaží prodat esenciální olej z ananasu, jahod nebo třeba jablka, určitě se nebude jednat o esenciální olej. Bude to spíš nějaký extrakt nebo kosmetická nebo potravinářská parfemace. Taky se ale můžeme setkat s esenciálním olejem vyrobeným z rostliny, ne jejích plodů. Třeba v případě jahody by to byla esence z jahodníku – stonků, listů a květů, ne jahody jako plodu.

Kořenité

Vůně éterických olejů získaných z koření jsou velmi rozmanité. Některé voní sladce, aroma jiných si spíše spojíme se slaností. Mohou být výrazné a peprné i jemnější a subtilnější.

Co se týče ceny, najdeme tu levné esenciální oleje i esenciální oleje poměrně drahé. Kopíruje to ostatně situaci s kořením jako takovým.

A které konkrétní esence sem zařadíme? Vedle klasického hřebíčku, badyánu, muškátového oříšku nebo třeba skořice/kasie sem taky patří třeba kardamom, zázvor, černý pepř nebo petržel.
Kořenité esence v parfémech najdeme obvykle v srdci, spíš v jeho základu.

Bylinné

I svět bylinných vůní je rozmanitý. Některé jsou čerstvé, zelené. Jiné suché a připomenou nám možná dovolenou někde na jihu, kdy jsme mohli cítit intenzivní vůní suché trávy a bylin uprostřed horkého léta.

Některé vůně známe z kuchyně – třeba takový rozmarýn, tymián, bazalku, zelený anýz nebo vavřín. Patří sem taky máta, meduňka, různé druhy šalvěje nebo třeba citronová tráva (i když ta má hodně společného i s citrusovými vůněmi, ostatně to samé platí pro meduňku).

Někdo sem řadí i třeba borovici a další stromy, u nichž se esence vyrábí z jehličí nebo listů.

Bylinné vůně většinou najdeme v srdci parfému. Cenově se velmi různí.

Dřevité

Tyto esenciální oleje se získávají z kůry stromů, často se sem ale řadí i esence získané z jehličí, případně listů.

Mezi dřevitými esenciálními oleji najdeme cedrové a santalové dřevo, cypriš, borovici, jalovec… Někdo sem řadí i skořici.

Dřevité vůně můžou být poměrně svěží i balzámovitější. V parfémech je najdeme v základu. Cenově se jedná o pestrou skupinu, najdeme tu velmi dostupné esence i esence dražší.

Pryskyřičné

Pryskyřičné vůně bývají takové teplé, balzámové, často s dalšími tóny. Nejpoužívanější je asi esence z kadidla, ale patří sem i další pryskyřice, mnohé z nich se používají i k vykuřování. Jsou to třeba benzoe, myrha, elemi nebo terpentýn.

Esenciální oleje z rezin mívají dobrou výdrž a používají se jako spodní tón parfémů. Rovněž zastávají funkci fixativa.

Zemité

Nejznámějším představitelem zemitých esencí je pačuli. Patří sem ale i vetiver, angelika, mrkvové semínko nebo třeba dubový mech.

I zemité vůně se často používají jako spodní tón parfémových směsí. Tomu nahrává i fakt, že jejich vůně vydrží poměrně dlouho.

Vanilka a spol

Vanilku v různých klasifikacích zařazují různě, já jí vyhradila vlastní kategorii. A přidala bych k ní taky kávu, kakao,… Prostě vůně, které si asociujeme s jídlem a sladkostí, případně v kombinaci s hořkostí.

Tyto vůně seženeme především ve formě absolue a tomu odpovídá taky jejich cena. V parfémech je najdeme v jejich základu.

Orientální

Do orientálních mohou spadat esence kořenité, pryskyřičné, dřevité i další. A je to trošku subjektivní kategorie. Najdete v ní třeba pačuli, zázvor a taky velkou část pryskyřičných esencí. V parfémech bývají v základu nebo srdci.

Extra svěží

Nevím jak vy, ale já si oblíbila některé esence, pro které bych vytvořila speciální kategorii pojmenovanou “extra svěží”. Patří sem různé druhy mát a taky eukalyptus. A přidala bych i tea tree, kajeput a další příbuzné. Vlastně ty samé esence se často označují jako kafrovité.

Dělení esenciálních olejů dle jejich vůně

Určitě bychom našli ještě další voňavé kategorie – pokud se esencím a hlavně jejich použití pro výrobu parfémů chcete věnovat, jen do toho – bude to krásné voňavé dobrodružství :).

 

Pokud hledáte suroviny pro vaše voňavé tvoření, mrkněte k nám – sem. Máme spoustu krásně voňavých esenciálních olejů v prémiové kvalitě, většina je BIO.

dify.cz