Guacamole není v českých krajích žádnou novinkou. Přesto se ale dělá většinou špatně.
Jeho původ sahá do dob aztéckého Mexika. Základem jsou čtyři suroviny – avokádo, cibule, listy koriandru a citronová/limetková šťáva. Plus se ještě velmi často dává rajče, česnek nebo třeba chilli paprička. A samozřejmě nechybí sůl.
Co jsem použila:
- 2 menší avokáda
- 1 menší rajče
- asi tak lžíci nasekané cibule (ta moje byla velká a prostě jsem kus usekla)
- asi 1 cm silný plátek citronu
- pár listů koriandru
- jemnou mořskou sůl
- malinký stroužek česneku
Cibulku a rajče nakrájíme na jemno. Lístky koriandru nasekáme. Avokádům odstraníme pecku a vydlabeme vnitřek, který rozmačkáme vidličkou (můžeme avokádo vodorovně přeříznout, vyndat pecku a vydlabat lžičkou vnitřek, nebo u dobře zralého normálně oloupat slupku). Všechno dáme do mističky, přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu a osolíme. Dobře promícháme a můžeme servírovat. Třeba s domácím opečeným kváskovým chlebíkem :).
Pravé guacamole nemá pevný poměr surovin. U rajčete většinou dávají pouze tu pevnou část bez zrníček, já mám ráda rajče komplet. Někdo i eventuálně směs mixuje, což mně osobně moc lákavé nepřijde. A ještě co se týká avokáda, tam jsou určité oblíbené odrůdy, ale v podstatě jde použít jakékoliv.