Brokolice je ohromně zdravá zelenina, ale chce to na ni mít pár receptů, aby to nebyla nuda. Je velmi dobře použitelnou zapékací surovinou, stačí k ní přidat pár drobností a víme, že si pochutnáme.
Co potřebujeme (na 2 porce):
- 1 velkou brokolici
- sýr nebo sýry dle chuti – u nás byl ementál, mozzarella a kousek roquefortu
- kousek dobré slaniny
- sůl a pepř
- příloha – u nás pár brambůrků a bylinky + extra panenský olivový olej
Rozžhavíme troubu na 170 stupňů.
Dáme vařit vodu do většího hrnce – v ní pak jen kraťoučce povaříme brokolici. Pokud vaříte brokolici na páře, volte páru.
Brokolici rozebereme/rozkrájíme na menší růžičky, tak kolem 3 cm v průměru. Ty pak vhodíme do hrnce s vodou, jakmile se bude vařit. Brokolici necháme asi tak tři minutky vařit a zcedíme.
Připravíme si k ruce strouhaný nebo na kousky nakrájený sýr, osolíme ho a opepříme a promícháme. K tomu ještě přidáme nakrájenou slaninu.
Zapékací mističky plníme střídavě kousky brokolice a směsí sýra se slaninou. Zakončujeme sýrovou vrstvou. Dáváme do rožhavené trouby a necháváme 10 – 15 minut zapéct. Spíš nám jde o to sýr pěkně roztavit.
My jsme podávaly s v páře vařenými malými bramborami, s nasekanou bazalkou a olivovým olejem.