Vylepšené extra španělské ptáčky z papiňáku

Španělské ptáčky z papiňáku s vejcem a kapary

Španělský ptáčky jsem měla vždycky ráda. Když jsem přemýšlela, co v papiňáku udělat, abych konečně dala nějaký recept z něj, ptáčky byly jasná volba. Problém byl akorát v tom, že doma nebyly okurky a párek do toho už dávno nedáváme. Takže na řadu přišlo experimentování. Výsledkem je, že se nejedná o klasický španělský ptáčky. Tyhle jsou španělštější (otázka je, jestli se tomu vůbec dá řikat španělský ptáček. Ale on i ten klasický „španělák“ není moc španělský, párek a kyselá okurka toho se Španělskem tolik společnýho nemají :D)

Takže abych se dostala k věci… V těhlech najdete klasicky vajíčko a neklasicky kapary. A jsou opravdu k sežrání.

Jo a poslední věc, pro jistotu… Ano, klasický ptáček je závitek (ještě si to pamatuju :D)… Tyhle jsou rychlejší a řikáme jim „na placato“ :)

Co jsem použila (na 4 pěkný porce)

  • 500 g hovězího masa
  • 1 velkou cibuli
  • 4 lžíce hovězího vývaru (šlo by to ale i bez něj)
  • kus kvalitní slaniny
  • lžíci kapar
  • 2 vejce natvrdo
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • trošku celozrnné mouky (nebo škrobu pro bezlepkáře)
  • asi 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu

Malá poznámka ke kaparům… Kapary můžeme najít jako droboučký poupátečka i jako mega poupata. Mně osobně vyhovují víc ty malinký, asi půl centimetru široký kapary. Někdy se stane, že mají silnou chuť, kde se navzájem bije slanost a kyselost. V takovym případě je můžete lehce propláchnout a klasicky nechat odkapat. Jejich chuť nebude tak silná.

K vaření těhlech ptáčků jsem použila elektrický papiňák, základ ale byl udělaný klasicky na plotně. Samozřejmě se dá použít i klasický tlakový hrnec a i úplně obyčejný netlakový, jen se maso bude vařit déle.

Na trošce olivovýho oleje osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku a přidáme na kousky nakrájenou slaninu. Cibulku opečeme pěkně dozlatova, vlastně potřebujeme, aby některý kousíčky i trošku zhnědly. Přeneseme do papiňáku.

A na řadu přijde taky maso. Plátky masa rozklepeme, z obou stran osolíme a opepříme a nakonec lehce pomoučíme. Poté ho dáme na vyklizenou rozpálenou pánev s trochou olivového oleje. Rychle ho opečeme z obou stran.

Do papiňáku k cibuli se slaninou přidáme maso a vývar.

Do pánve po mase vlijeme asi půl hrnku vody a dál zahříváme a mícháme. Díky tomu se ve vodě rozpustí všechna ta šťáva, která se nám z masa vypekla. I tuto vodu přeneseme do papiňáku.

Nakonec zrevidujeme množství vody – mělo by ji být tak akorát na 4 porce. Voda se z papiňáku neodpařuje jako z klasickýho hrnce.

Po natlakování vaříme 30 minut. Po této době vypustíme páru a nejspíš budeme potřebovat omáčku ještě dozahustit. K tomu skvěle poslouží kukuřičný škrob. Ve vlažné vodě rozmícháme vrchovatou lžičku škrobu a tu pak vlijeme do hrnce s omáčkou. Dobře mícháme a cítíme, jak nám omáčka houstne. Přidáváme škrobu dle potřeby pro dosažení optimální hustoty.

Nakonec přijde na řadu dochucení solí, pepřem a taky hořčicí.

Servírujeme s přílohou dle chuti (u mě basmati a je super), nezapomeneme přidat kousky vajíčka a kapary.

Španělské ptáčky z papiňáku s vejcem a kapary

dify.cz
[jetpack-related-posts]