Španělský ptáčky jsem měla vždycky ráda. Když jsem přemýšlela, co v papiňáku udělat, abych konečně dala nějaký recept z něj, ptáčky byly jasná volba. Problém byl akorát v tom, že doma nebyly okurky a párek do toho už dávno nedáváme. Takže na řadu přišlo experimentování. Výsledkem je, že se nejedná o klasický španělský ptáčky. Tyhle jsou španělštější (otázka je, jestli se tomu vůbec dá řikat španělský ptáček. Ale on i ten klasický „španělák“ není moc španělský, párek a kyselá okurka toho se Španělskem tolik společnýho nemají :D)
Takže abych se dostala k věci… V těhlech najdete klasicky vajíčko a neklasicky kapary. A jsou opravdu k sežrání.
Jo a poslední věc, pro jistotu… Ano, klasický ptáček je závitek (ještě si to pamatuju :D)… Tyhle jsou rychlejší a řikáme jim „na placato“ :)
Co jsem použila (na 4 pěkný porce)
- 500 g hovězího masa
- 1 velkou cibuli
- 4 lžíce hovězího vývaru (šlo by to ale i bez něj)
- kus kvalitní slaniny
- lžíci kapar
- 2 vejce natvrdo
- olivový olej
- sůl a pepř
- trošku celozrnné mouky (nebo škrobu pro bezlepkáře)
- asi 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu
Malá poznámka ke kaparům… Kapary můžeme najít jako droboučký poupátečka i jako mega poupata. Mně osobně vyhovují víc ty malinký, asi půl centimetru široký kapary. Někdy se stane, že mají silnou chuť, kde se navzájem bije slanost a kyselost. V takovym případě je můžete lehce propláchnout a klasicky nechat odkapat. Jejich chuť nebude tak silná.
K vaření těhlech ptáčků jsem použila elektrický papiňák, základ ale byl udělaný klasicky na plotně. Samozřejmě se dá použít i klasický tlakový hrnec a i úplně obyčejný netlakový, jen se maso bude vařit déle.
Na trošce olivovýho oleje osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku a přidáme na kousky nakrájenou slaninu. Cibulku opečeme pěkně dozlatova, vlastně potřebujeme, aby některý kousíčky i trošku zhnědly. Přeneseme do papiňáku.
A na řadu přijde taky maso. Plátky masa rozklepeme, z obou stran osolíme a opepříme a nakonec lehce pomoučíme. Poté ho dáme na vyklizenou rozpálenou pánev s trochou olivového oleje. Rychle ho opečeme z obou stran.
Do papiňáku k cibuli se slaninou přidáme maso a vývar.
Do pánve po mase vlijeme asi půl hrnku vody a dál zahříváme a mícháme. Díky tomu se ve vodě rozpustí všechna ta šťáva, která se nám z masa vypekla. I tuto vodu přeneseme do papiňáku.
Nakonec zrevidujeme množství vody – mělo by ji být tak akorát na 4 porce. Voda se z papiňáku neodpařuje jako z klasickýho hrnce.
Po natlakování vaříme 30 minut. Po této době vypustíme páru a nejspíš budeme potřebovat omáčku ještě dozahustit. K tomu skvěle poslouží kukuřičný škrob. Ve vlažné vodě rozmícháme vrchovatou lžičku škrobu a tu pak vlijeme do hrnce s omáčkou. Dobře mícháme a cítíme, jak nám omáčka houstne. Přidáváme škrobu dle potřeby pro dosažení optimální hustoty.
Nakonec přijde na řadu dochucení solí, pepřem a taky hořčicí.
Servírujeme s přílohou dle chuti (u mě basmati a je super), nezapomeneme přidat kousky vajíčka a kapary.