Kdysi bylo tiramisù děsně v kurzu. Dělalo se všude a dělalo se hrozně. Párkrát jsem ho někde měla, ale urvaná jsem z něj nebyla. Pokaždý bylo úplně jiný, byla to prostě taková „buchta“. Takže v Itálii mě pak nikdy nelákalo, nikdy jsem si ho tam nedala. No jo, jenže pak o něm začala mluvit Zuzka, jednou, dvakrát, desetkrát. Kolikrát jsme večer končily konverzaci s tím, že jde dělat tiramisù na další den. A ve mě to začalo hlodat. Jednou moje oči v Lidlu padly na ten kelímek s mascarpone a bylo rozhodnuto…
Pokud jde o italský recepty, vždycky samozřejmě nejdřív mířím pro rady k Zuzce. A pak kdyžtak hledám úpravy, podle toho, co mám doma nebo pokud chci něco změnit. U tiramisù jsem chtěla přidat čokoládu, protože čokoládový dezerty jsou prostě pohádka. Takže jsem to dovylepšila čokoládou a taky nepoužila piškoty ,ale piškot. Je to ta míň sladká varianta, kterou Italové používají.
Jinak, i tady existují stovky receptů na tiramisù. Poměry surovin se můžou lišit, najdete i spoustu chuťových variant. Důležitý je mít kvalitní suroviny a dělat to s láskou tak, jak to dělají v jeho domovině .
Jo a ještě poznámka. Určitě jste si všimli názvu článku. Tiramisu se dá připravit i do skleničky s dobrým víčkem. Díky tomu si ho můžete vzít třeba do práce nebo do školy a provokovat všechny kolem :D.
Co potřebujeme (vyjde na 1 klasickou dortovou formu, nebo na menší formu a 2 skleičky)
- 500 g mascarpone
- 80 g třtinového nerafinovaného cukru
- 5 vajec, odděleně žloutky a bílky
- 60 g tmavé čokolády
- 1 velký šálek silné kávy (samozřejme kvalitní, možná bude potřeba víc)
- piškoty nebo piškot
- kakao na posypání
Nechtěla jsme použít klasický prodávaný piškoty, takže jsem hledala a našla variantu s klasickým lehoučkým piškotem na plech. Nejen že si ho uděláte podle sebe, je s ním taky míň práce.
Můžete zkusit třeba tenhle piškot… Ušleháme sníh ze 4 bílků, do něj pak vmícháme 2 lžíce cukru (třtinovýho). Ve vedlejší misce důkladně smícháme 4 žloutky se 2 lžícemi cukru. Když máme dopředu umícháno, lehce vmícháme sníh a nakonec 8 lžic hladké mouky. Směs rozetřeme na plech a pečeme do zezlátnutí při 160 stupních.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
V misce smícháme žloutky s cukrem. Mícháme dobře několik minut, aby nám vznikla krásná hmota.
V další misce vyšleháme bílky. Ručně to už dá o něco víc práce, šlehejte až do stádia, kdy to bude držet krásný špičky. Podle Zuzčiných slov do doby, kdy při obrácení misky sníh stále drží uvnitř a na podlaze nic nepřistane. Nemusíte to samozřejmě hnedka zkoušet a riskovat, ono to poznáte už při naklánění misky.
Do směsi žloutků s cukrem vmícháme mascarpone, pěkně zlehka, ale důkladně. Poté rozpuštěnou čokoládu. A nakonec sníh z bílků. Tady to chce fakt opatrně postupně vmíchávat.
Nyní už můžeme přejít k vrstvení surovin do formy.
Pokud máte piškot na plech jako já, ukrojte kus tak akorát velký do formy. Pokapejte dobře jednu jeho stranu kávou a dejte piškot toutu stranou na dno formy. Stejně dobře pokapejte i vrchní stranu. Pokud máte klasický podlouhlý piškoty, tak ty opatrně namáčejte do kávy, pěkně z obo stran.
A teď přijde na řadu krém. Pokud děláte jen jedno velké tiramisù, můžete použít polovinu všeho krému. V opačném případě si to rozvrhněte tak, aby vám zbylo ještě na skleničky . Krém pěkně uhladíte, aby byl připravený na položený další piškotový vrstvy.
Opět dáte vrstvu piškotu a na ni přijde ještě jedna krémová.
Samotný vršek té nádhery posypeme kakaem a můžeme přidat čokoládový hoblinky.
To stejný uděláme i v případě, že děláme tiramisù do skleničky. Vstvíme a nezapomeneme na poprášení kakaem.
U tiramisù do formy přikryjeme folií, alobalem nebo víkem a uložíme do lednice, kde to necháme několik hodin tuhnout. U skleničky jen zavíčkujeme.
Docela často se přidává do týhle dobroty taky rum.
Recept na klasickou podobu týhle delikatesy najdete u Zuzky – tady.
Vypadá to úžasně! Ještě že právě snídám :-D
Tak příště můžeš snídat tohle :)