Slávky se studenou rajčatovou omáčkou

Recept na slávky se studenou rajčatovou omáčkou

Slávky jsou ty nejdostupnější mušle, a dle mého názoru jedny z nejlepších. Mají poměrně výraznou chuť, krásnou sytou barvu nedá nám tolik práce, abychom se jimi najedli. Tentokrát jsem měla chuť dát je dohromady s rajčaty, receptů na to existuje bezpočet, ale já se nakonec rozhodla pro naprosto jednoduchou věc – do klasického olivového oleje s česnekem jsem přidala ještě rajče a koriandr. Bylo to tedy raz dva, zrovna jako slávky připravené samotné.

Co potřebujeme (na 2 porce):

  • čerstvé slávky –  u nás stačí tak kilo na tyhle dvě porce, záleží na velikosti, naše mají tentokrát lasturu asi 6 cm
  • olivový olej extra panenský
  • 2 malá rajčátka
  • 1 větší stroužek česneku
  • snítku koriandru nebo petrželky (klasické, ne kudrnky)
  • sůl

Slávky dáme do velké mísy, dotočíme studenou vodu a jednu po druhé vyndáváme a zbavujeme nečistot, obzvlášť shluku vláken, kterými se mušle držela podkladu ve vodě. Nemusíme ale to čištění zase nijak přehánět.

Způsobů, jak slávky vařit, je spousta. Já je dřív dělala na pánvi, teďka volím hrnec s poklicí. Na dno dám mušle, přidám trošku vody a dám velmi pomalu vařit pěkně s pokličkou. Nebude to trvat dlouho a začnou se nám otevírat. Potřebujeme vychytat okamžik, kdy budou všechny otevřené, a vyndáme je. Nesmíme je nechat dlouho, nebo se zbytečně vysuší.

Hned jak dáme mušle na plotnu, začneme chystat omáčku. Času na to máme tak akorát. Očistíme rajčátka, vykrojíme bubáky a spolu s koriandrem/petrželkou umixujeme. Není třeba do hladka, nějaké zbylé kousky jsou fajn. Obsah mixéru vylijeme do skleničky, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a dolijeme olivovým olejem. Poměr záleží na chuti. Důležité je olej nepřidávat do mixéru, všechno by nám zhořklo (více o olivovém oleji a mixéru tady).

Na talíři každou mušli zakápneme rajčatovou omáčkou a jíme svižne, aby mušle mezitím nevychladly.

Víc o slávkách a jak s nimi naložit se můžete dočíst v minulém receptu tady. Píšu tam i něco o tom, jak mají vypadat a na co pozor.

Studená rajčatová omáčka s olivovým olejem ke slávkám

Slávky se studenou rajčatovou omáčkou

dify.cz
[jetpack-related-posts]