Proč se extra panenský olivový olej nepoužívá do majonézy

Olivový olej v majonéze

Určitě vás už taky někdy napadlo, že by šla udělat mnohem zdravější majonéza při použití extra panenského olivového oleje. Jde to ale?

Majonéza s extra panenským oliváčem

Olej je základem každé majonézy. Není proto divu, že jedním z prvních nápadů, jak majonézu vylepšit, je nahrazení běžného oleje olejem olivovým. Vždyť je mnohem zdravější, dokonce by se měl objevovat v každém zdravém jídelníčku. Jenže. S tím nejkvalitnějším oliváčkem to není tak snadné. Jeho použití do domácí majonézy bude pravděpodobně stejně výhodné, jako kdybychom ho rovnou nalili do záchodové mísy. Ano, bohužel. Mixování při výrobě majonézy z něj udělá cosi nepoživatelného. Získá totiž dosti hořkou pachuť. Velmi podobně se bude chovat i v jiných emulzích.

Proč se olivový olej tak změní?

Olivový olej špatně snáší mixování i jakékoliv fyzické „mučení“. Většina mixérů je natolik výkonných, že poškodí určité druhy látek, které v oleji jsou. Ty po narušení zhořknou.

Hledala jsem, o jaké látky přesné se jedná, a dle nejdůvěryhodnějších zdrojů by to měly být polyfenoly. Právě ty olivovému oleji propůjčují ty úžasné zdravotní účinky. Pokud se tedy tyto sloučeniny naruší, je také pravděpodobné, že ztratí svoje úžasné schopnosti. A to je velká škoda.

Je nějaké řešení?

Jediným řešením, jak udělat majonézu s extra panenským olivovým olejem, je použití slabého mixéru (nebo testování jiných kuchyňských přístrojů?). Co je ale dostatečně slabý mixér, není už tak jasné. Dalším řešením je použít olivový olej horší třídy.

Pro mě je asi nejlepším řešením můj olivový olej z pokusů prozatím vynechat a jednou za půl roku si dopřát majonézu s jiným, třeba slunečnicovým olejem.

dify.cz

2 ks komentářů

    1. Ahoj Jirko, mně se to docela povedlo, ale v každym případě je taková majonéza výraznější než ta, na kterou jsme zvyklí. Hodně záleží i na oleji, ve Španělsku většinou používají oleje typu suave, různé směsové oleje, našla jsem jen pár zmínek o použití panenského s tím, že ne všem to chutná. Dovedu si ale představit, že s určitým olejem to prostě nepůjde vůbec.