Pokud malé oranžové bobulky rakytníku někde objevíte, neleňte a očešte celý keř! Tyto drobné kyselé kuličky jsou vitamínovou bombou a skvělým posilovačem imunity – zejména před zimou. Připravíme si z nich šťávu a olej a pomůžeme si k pevnému zdraví a krásné pleti…
Z mísy rakytníkových plodů získáme v závislosti na výkonnosti našeho odšťavňovače více než půl litru čisté vysoce hodnotné rakytníkové šťávy a ze zbytků si vyrobíme zázračný rakytníkový olej – klidně litr či dva.
Domácí rakytníková šťáva
Potřebujeme:
- bobulky rakytníku
- odšťavňovač
- formičky na led
Příprava je rychlá a snadná. Rakytníkové plody otrháme, opláhneme a natlačíme do odšťavňovače. Hotovou šťavu zamrazíme – ideálně do formiček na led, abychom měli menší množství šťávy připravené k dispozici, kdykoli si vzpomeneme. Malé množství si můžeme doprát ihned. Šťávička je dosti kyselá a proto radím osladit medem nebo sirupem (javorový, datlový…).
Doporučené je konzumovat 1 – 3 lžíce rakytníkové šťávy denně.
Rakytníková šťáva obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C, podporuje imunitu a je tak prevencí nachlazení a velmi vhodná jako pomocník při rekonvalescenci. Rakytník má pozitivní účinky na pleť, stimuluje řadu vnitřních orgánů a reguluje krevní oběh.
Rakytníková šťáva je velmi účinnou součástí detoxikační kúry!
Pokud byste chtěli zkusit rakytníkovou šťávu koupit, tak ji mají třeba u Country Life.
Dále obsahuje:
– vitamíny A, B, D, E, F a K
– minerály, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny
TIP: Přidejte lžičku rakytníkové šťávy do čerstvého FRESHE.
Domácí rakytníkový olej
Potřebujeme:
- zbytky po odšťavnění plodů rakytníku
- sklenice s víčky
- kvalitní za studena lisovaný rostlinný olej
- plátýnko či cedník
V odšťavňovači po přípravě šťávy zbydou slupky a semínka – ty doporučuji řádně vymačkat a rozdělit do čistých uzaviratelných skleniček. Zbytky rakytníku zalijeme kvalitním olejem (např. slunečnicový, olivový, mandlový…) a 5 dní necháme louhovat na tmavém chladném místě.
Denně pořádně protřepeme. Poslední den scedíme přes plátno či sítko a uložíme nejlépe v tmavé skleněné dobře utěsněné nádobě na chladné místo.