Placičky z květáku s pažitkovým jogurtem

Květákové placičky s ovesnými vločkami a pažitkovým jogurtem

Květákový placičky jsou jedním z nejlepších způsobů, jak upravit květák. Bohužel to není úplně rychlovka, ale tolik práce to taky nedá. A výsledek stojí za to. U nás na ně přichází řada hlavně o víkendu, kdy je víc času a mnohem líp se to zorganizuje. Tahle verze počítá s ovesnými vločkami místo mouky. Dodá to plackám takovou krémovost, jemnost, nejsou příliš těžké. Pro mě osobně to bylo docela překvapení a byla jsem z něj nadšená. Chuť jim dal pepř. Není to žádný převratný objev, ukazuje to ale, jakou má tradiční koření moc. No a aby to bylo jako kompletní jídlo, tak jsem placky doplnila ochuceným jogurtem.

Co potřebujeme na placky:

  • květák – na 2 porce jeden středně velký květák
  • ovesné vločky – množství podle potřeby, viz dál
  • vejce – 3 až 4 kusy
  • sůl – dala jsem jemnou mořskou
  • mletý pepř – tady jsem sáhla po mletém černém pro klasickou chuť

Co potřebujeme na jogurt:

  • dobrý bílý jogurt
  • čerstvou pažitku
  • sůl – zase ruka padla na jemnou mořskou

Na začátek nemůžu zapomenout na poznámku ohledně jogurtu. Okolnosti mě donutily koupit nějaký klasický bílý od Danone. Měl asi 2,7 procenta tuku a byl opravdu nedobrý. Příště určitě použiju řecký.

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Mezitím omyjeme a na kousky naporcujeme květák. Ten pak vhodíme do vařící vody. Hlídáme ho dobře, za chviličku – do 10 minut – by měl být už naměklý. V tu chvíli ho vyndáme (nejlíp za zcedíme). Je lepší, když je o maličko pevnější, rozhodně je to lepší než ho mít příliš měkký. Musí ale už být poddajný – musí se dát rozmačkat.

Připravíme si vločky a lehce je pomixujeme. Na jeden květák začneme asi tak s jedním malým hrnečkem vloček. Je dost možné, že budeme přidávat později. U jemných vloček ale ani teoreticky není potřeba mixovat.

Do misky (ideálně s plochým dnem) si dáme všechen květák a rozmačkáme. Skvěle se k tomu hodí klasický žďuchadlo na brambory. Jinak vidlička. Když zbydou kousky květáku, vůbec nic se neděje. Já každopádně preferuju kousíčky než jemnou kaši. Do rozmačkaného květáku přidáme ovesnou mouku a vajíčka. V mém případě to byly 3 menší vejce. Pěkně osolíme, opepříme a mícháme. Potřebujeme těsto spíš řidší konzistence.

Rozpálíme pánev a začneme na ní formovat placičky. Nejlepší je hned zkraje vyzkoušet jednu miniaturní, abysme věděli, jestli je směs dobře osolená a opepřená. Poté už děláme placiček, co se na pánev vejde. Opékáme nejdřív z jedné strany a když už je celá placička zpevněná, obrátíme ji a dppékáme i ze strany druhé. Tady taky případně poznáme, jestli máme dodat ještě mouku nebo vejce. Placky se totiž musí dobře formovat, směs musí držet, nesmí se sypat. Pokud placka při obracení nedrží, přidáme vajíčko. Lepší víc než míň :).

Pokud se těsto fakt nepovede, můžeme z toho udělat něco jako míchaný květákový vajíčka. Má to jinou formu, ale dobrý je to moc.

Jogurt na závěr je jednoduchost sama – smícháme dobrý bílý jogurt s pažitkou a osolíme podle chuti.

Jogurtová omáčka s pažitkou

Květákové placičky s pažitkovým jogurtem

dify.cz
[jetpack-related-posts]