Jeden recept na pekáček plný kuřete a dalších dobrot už jsme tu měly – byl od Šárky a posloužil k přípravě slavnostní večeře (recept tady). Teď o víkendu jsem si na něj vzpomněla, ale času na přípravu téhle dobroty bylo málo. Takže jsem zvolila mnohem jednodušší alternativu a ozvláštnila jsem ji omáčkou – jogurtovou s parmezánem. Tyhle omáčky mě prostě dostávají. Tím, jak jsou jednoduché a jakou změnu s obsahem talíře udělají.
Co jsem použila:
- kuřecí křídla
- pár brambor
- mrkev
- cibuli
- celé stroužky česneku
- olivový olej
- mořskou sůl a pepř
- bylinky – já sáhla opět po citronovém oreganu
na omáčku
- 150 g bílého jogurtu, spíš tučnějšího
- asi 4 lžíce strouhaného parmezánu
- sůl a pepř
- extra panenský olivový olej
- čerstvý tymián a oregano
Troubu si dáme hřít na 170 stupňů. Do pekáčku vyskládáme kuřecí křidýlka, na kusy nakrájené brambory a mrkev, pak taky na měsíčky nakrájenou cibuli, přepůlené stroužky česneku a lehce zakápneme olivovým olejem. Solíme a pepříme podle toho, jak jsme zvyklí – já to nechala až na konec k servírování. Jen jsem lehoučce pokapala olivovým olejem a šoupla do trouby. Prvních 50 minut se to peklo přikryté alobalem, pak jsem ho sundala a nechala malinko zezlátnout.
Při servírování pak nezapomenem na pár zeleňoučkých lístků bylinek.
A teď ta omáčka. Smícháme jogurt s asi třemi lžícemi strouhaného parmezánu, osolíme, opepříme, přidáme posekané bylinky. Když omáčku dáme do mističky, vršek ještě posypeme zbytkem parmezánu, dalšími bylinkami, posolíme, opepříme a nezapomeneme zakápnout výborným olivovým olejem.
A vše doplníme zeleninkou dle toho, co dům dal.
[…] Skvělá je třeba jogurtová salsa s česnekem a nasekanými bylinkami a nebo s parmezánem (recept na […]