Asi nejrychlejší a nejjednodušší úpravou artyčoků je upečení celých artyčokových růžic. Na tenhle recept bych málem úplně zapomněla, přitom to byly moje první artyčoky po španělsku. Kromě samotných hlaviček potřebujeme už jen co nejlepší olivový olej a dobrou nerafinovanou sůl. Jíst je můžeme samotné nebo třeba s pečeným masem nebo bramborem.
Suroviny:
- artyčokové růžice, asi 4 středně velké na osobu
- extra panenský olivový olej
- přírodní nerafinovaná sůl – já dala mořskou
Artyčoky omyjeme, ale dáváme pozor, aby nám do nich nezateklo – dáváme tedy stonkem proti proudu. Stonek každého kousku odřízneme a s ním vezmeme i kousek hlavičky – potřebujeme zespodu dostat malou plošinku, aby nám jednolivé růžice pěkně seděly na pekáči.
Každý z takto připravených artyčoků vezmeme do ruky a špičkou poupěte s ním několikrát uhodíme do pracovní desky. Díky tomu se nám plátky trošku uvolní. Pak hlavičku otočíme a prsty se pokusíme trochu rozevřít střed poupěte. Pokud vidíte světlé chloupky, je to úplně nejlepší, protože je artyčok ještě mladý.
Artyčoky posadíme všechny pěkně na plech a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 25 minut. Po vytažení z trouby mají takovou tmavě khaki barvu a plátky jsou měkčí. Olej a sůl buď můžeme vpravit do lehce rozevřeného artyčoku přímo nebo si můžeme trochu nalít a nasypat na talířek a jednotlivé plátky v tom pak namáčet. A teď jak se takový artyčok jí… úplně jednoduše a maximálně úsporně :) jelikož pečeme celou růžici, máme možnost odchytit všechny jedlé části každého kousku. Postupně odlamujeme jednotlivé plátky a pokud jsou měkké, konzumujeme.
Tip na grilování: artyčokové hlavičky můžeme udělat úplně stejně na grilu. V tomto případě se většinou nejdřív artyčok peče špičkou dolů a po 10 minutách se už usadí klasicky „na zadek“.