Batáty jsou skvělou surovinou pro naše hlavně podzimní čarování. Jsou jen lehce nasládlé a perfektně jdou se slanými chutěmi. Tyto obložené pečené sladké brambory můžete použít jako pohoštění pro návštěvu nebo si je dát společně se salátem jako hlavní jídlo.
Co potřebujeme:
- batáty
- ančovičky
- avokádo
- nakládané papričky – u mě pečené papričky z plechovky, opět velký pozor na složení!
- extra panenský olivový olej
Množství surovin přizpůsobíme chuti
Batáty oloupeme (já oloupala vystouplé části škrabkou a zbytek stáhla tupou stranou nože). Oloupanou batátu nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Podle velikosti plátku buď rozkrojíme na čtvrtinky – trojúhelníčky, nebo případně přepůlíme nebo necháme jako kolečka. Dáme na plechu do trouby vyhřáté na 170 stupňů. U mě trvalo upečení 25 minut, sledujeme, aby se nezačaly pálit. Hotové batáty jsou měkké, mohou být ještě vlhké, to ale ničemu nevadí.
Avokádo oloupeme a začneme z něj odkrojovat měsíčky (nebo jakékoliv jiné tvary :)). Ančovičky vytáhneme, necháme okapat a jednotlivé kousky přepůlíme. Papričky necháme odkapat a připravíme z nich kousky tak akorát velké na naše batátové plátky.
Batátové kousky potřebeme olivovým olejem a klademe na ně kousek avokáda, ančovičky a papričky.