Kosmetická surovina: xanthanová guma

Co je xanthanová guma a jak ji použít při výrobě domácí kosmetiky? DIY kosmetika a suroviny

Xanthanovou gumu známe možná spíše z oblasti potravin než kosmetiky. Přitom i při výrobě našich vlastních kosmetických produktů se nám může docela hodit. Co vůbec xanthanová guma je, jak a k čemu se používá?

O xanthanové gumě

Xanthanová guma, nebo taky xantanová, je na první pohled jemňoučký do různé míry nažloutlý prášek. V mnoha výrobcích ho najdeme pod označením E415. Jedná se o polysacharid, získávaný fermentací jednoduchých cukrů. Jméno nedostal po výchozí surovině, ale po bakteriích, které jsou k této fermentaci využívány (Xanthomonas campestris).

K čemu se xanthanová guma používá?

Xanthanová guma má spoustu použití. Velmi snadno ve spojení s vodou tvoří gel, při použití menšího množství přidává tekutinám na viskozitě (ty jsou pak méně “tekuté”). Zahušťuje produkty, stabilizuje emulze. V praxi ji můžeme užít všude tam, kde potřebujeme získat gelovitou konzistenci, zahustit produkt nebo dodat další podporu vytvořené emulzi.

Jak se xanthanová guma používá?

Obecně uváděné dávkování je do zhruba 2 % hmotnosti výrobku, přičemž ony 2 procenta už jsou opravdu hodně znát. Je rozpustná ve vodě, případně rozptýlitelná třeba v glycerinu i oleji.

Pokud ji chceme použít v našem výrobku, musíme si dávat pozor na možnou tvorbu hrudek. Pokud totiž prášek nasypeme přímo do vody a budeme se ho snažit rozmíchat, vytvoří nám hrudky nebo žmolky, kterých se budeme těžko zbavovat. Řešení jsou v podstatě dvě. Můžeme na její dokonalé smíchání s vodou použít mixér. To není vhodné při malých množstvích, navíc nám v sobě zanechá bublinky. Druhou možností je ji právě rozptýlit v glycerinu. To znamená rozmícháme ji v trošce glycerinu a ten pak ve vodě. Ideální ještě je, pokud máme vodu teplou.

Nabízí se tu ale ještě jedna možnost. Pokud naše formule obsahuje olejovou složku, tak můžeme xanthanovou gumu rozptýlit právě v tomto oleji.

A pozor! Pokud budete mixovat xanthanovou gumu s dalšími složkami, které jsou pěnivé, vymixujete si nejspíš hustou „šlehačku“ o velkém objemu. Pak bude trvat, než se vám objem zmenší. Proto je dobré podle toho upravit postup a nejdřív mixovat xanthanovou gumu s nepěnivými ingrediencemi a až poté přidávat pěnivé složky, přičemž už směs nemixujeme.

Tu nejlepší xanthanovou gumu má Terpenic – a najdete ji u nás v e-shopu. Využijete ji jak v kosmetice, tak k potravinářským účelům.

dify.cz

2 ks komentářů

    1. Ahoj Zuzano, určitě. Pokud se dělá od začátku, tak nejdřiv v teplé vodě umixovat xanthanku a pak ještě za tepla rozmíchat ručně mýdlo. Nebo v hotové „mýdlové vodě“ ji postupně rozpustit, bude to trvat, ale dělat to bez mixéru, jinak z toho bude kvantum skoro šlehačky :-)
      Jinak na 100 ml jsem dávala 0,6 g.