Jednoduchý univerzální krém na obličej i tělo

Recept na domácí výrobu krému na obličej i tělo

Aneb domácí výroba krému je tak easy!

Začalo testování nového emulgátoru a nejideálnější mi přišlo vyzkoušet ho na univerzálním krému. Recept na něj se pak dá všelijak obměňovat dle potřeb. Mně osobně sedne nejen na tělo a ruce, ale i na obličej.

 

Jen ve zkratce, co je Montanov 68 zač.  Určitě nás zajímá, že…

  • univerzální, vhodný i do oplachovacích produktů na vlasy
  • se ho dává relativně málo, většinou do 5 % váhy výrobku
  • je samoemulgující, nepotřebuje k sobě další speciální látky. Můžeme ho ale doplnit třeba xanthanovou gumou a použít ho tak ještě méně.
  • drží pohromadě produkty různého pH, od poměrně kyselých až po docela zásadité
  • krémy s ním jsou úžasně hydratační. Dočíst se můžete o 5hodinové hydrataci, nicméně u mě drží přes celou noc, takže malý zázrak.
  • přírodní, rostlinný a tzv. zelená ingredience z obnovitelných zdrojů, schválená pro přírodní kosmetiku řadou organizací, včetně ECOCERTu
  • produkt s ním se dobře roztírá a vstřebává, nezanechává voskovitý nebo mýdlovitý omak

 

Na zhruba 50 ml krému:

Esenciální oleje jsou volitelné a lze je vynechat nebo zaměnit za jiné v přiměřeném množství. Rostlinný olej můžete zvolit dle svých preferencí a účelu, ke kterému krém vyrábíte. Mandlový je univerzální a vhodný i na obličej, část můžete nahradit arganovým (třeba tímhle naším). Do krému na tělo se zase hodí olivový nebo slunečnicový olej.

Pokud nemáte k ruce váhu s rozlišením na setiny nebo desetiny gramu, můžete recept zkusit s dvojnásobným množstvím ingrediencí a čísla zaokrouhlit.

 

Jako vždy si vše připravíme po ruce a vydesinfikujeme pomůcky a obal.

Ve vodní lázni zahřejeme v jedné nádobce vodu a v druhé olej s emulgátorem.

Když se emulgátor rozpustí, olejovou směs promícháme.

Ohřátou vodu vlijeme do nádobky se směsí oleje a emulgátoru a kapučínovačem nebo jiným pomocníkem promícháváme, dokud nebude směs dokonale připomínat mléko. Tady musím upozornit na to, že je skutečně potřeba použít něco, co má pohon, ručně to snad nelze umíchat, neshoustlo by to. Pokud máte v kapučínovači slabší baterky, vyměňte za nové.

Když směs vypadá jako mléko a složky jsou dokonale spojeny, můžeme přejít jen na metličku. Pokud budeme dál pokračovat s kapučínovačem, bude krém nadýchanější, plný mikrobublinek. V této fázi taky nádobku můžeme přemístit do studené vodní lázně a chladit a proces uspíšit.

Vymícháváme až do chvíle, kdy bude krém pokojové teploty. V tu chvíli do něj ještě přidáme konzervant, esenciální oleje, obojí dobře vmícháme. Krém přemístíme do obalu.

V tuto chvíli ještě nemá sbvoji finální konzistenci, během následujících až 48 hodin ještě trošku zhoustne.

dify.cz