Esenciální olej benzoe (siamská) – účinky a použití

Esenciální olej benzoe siamská BIO - její účinky a použití

Esenciálních olejů s názvem benzoe nebo benzoin je několik, všechny se vyrábějí z pryskyřice stromů styrax – sturač. V tomto článku je řeč o benzoi vyrobené z pryskyřice Styrax tonkinensis Craib, jinak nazývané také laoská nebo siamská benzoe.

O benzoi

Zdrojem silic je u benzoe pryskyřice. Z ní se připravuje oleorezina, která se dále může destilovat pro získání esenciálního oleje. To je právě případ našeho éterického oleje. Oleorezina je jinak příliš hustá, hodně tuhne a špatně se s ní pracuje. Navíc obsahuje i další látky, nejen esenciální oleje.

Esenciální olej je žluté barvy a zajímavé je, že se do určité míry chová stále jako pryskyřice – na vzduchu tuhne. To poznáte na uzávěru, protože na něm dost možná najdete slaboulinkou uschlou vrstvičku.

Má středně silné aroma. Jeho vůně je teplá, sladká, cítíme v něm lehké tóny vanilky. Mně osobně připomíná nějaký sladký likér.

Složení esenciálního oleje

Tento druh benzoe je charakteristický vysokým obsahem kyseliny benzoové (u našeho EO to potvrzuje chemotyp na obalu) a jejích esterů (především coniferyl benzoate, benzyl benzoate). Dále v ní najdeme vanilin – ano, proto ta úžasná vůně. Díky tomu je skvělým substitutem vanilky v mnoha případech.

Pro zajímavost benzoe ze Sumatry oproti tomu obsahuje hlavně kyselinu skořicovou a její estery, vanilin v ní najdeme také.

Účinky a použití benzoe

Řadu informací o účincích benzoe nám napoví už jen to, že se vyrábí z oleoreziny. Z toho vyplývá její vhodnost pro výrobu parfémů a kosmetiky.

Dává se do mnoha produktů na ošetření pokožky obličeje i těla – mlék, krémů, mastí, sér. Hodí se na zralou pleť a na vrásky, ale i na různé typy ekzémů a vřídky. Pomáhá pokožku změkčovat a hojit ji, proto se přidává i do kosmetiky k ošetření popraskané kůže. Působí protizánětlivě.

Používá se i při nachlazení, onemocnění dýchacích cest  – můžeme s ní vyrobit balzám a nebo směs do difuzéru.

Zrovna tak se uplatňuje při potížích s dásněmi a opary.

Samozřejmě se hodí do parfémů všeho druhu a do deodorantů. Zastává roli fixátoru, který sám o sobě dlouho voní, ale napomáhá i vonné směsi k delšímu účinku.

Uklidňuje, uzemňuje. Používá se také jako afrodiziakum.

Další inspiraci v jeho používání pak najdete u starých kultur.

Nutnost ho ředit odpovídá běžným pravidlům, 2 % se uvádějí jako dermální maximum pro zdravou pokožku.

Esenciální olej benzoe lze vyrobit i v potravinářské kvalitě – třeba ten náš je a navíc k tomu BIO. Použít ho tak můžeme hlavně ve sladkých pokrmech a nápojích. Uvádí se, že maximální denní konzumace by neměla překročit 5 mg na kg váhy.

S čím benzoi míchat?

Skvěle se míchá s dalšími rezinamikadidlem, elemi, myrhou. Také s dřevem, třeba cedrem nebo indickým santálem. Samozřejmě s pačuli a ylang-ylangem. Pokud vůni naopak chceme osvěžit, použijeme citrusy nebo třeba litseu cubebu. Zajímavá je i kombinace s pepřem, palmarosou nebo třeba gerániem.

 

mrknout na benzoi BIO v potravinářské kvalitě

 

 

dify.cz