Ochucené vody mi dřív strašně chyběly při cestách do zahraničí. Když jsem začala z nákupního seznamu škrtat veškerou chemii, tyhle vody jsem automaticky přestala postrádat. No a pak jsem vlastně přišla na to, že taková zázvorová limonáda za studena je ještě lepší než jakákoliv matonka. A že brána do říše přírodních ochucených vod je otevřená.
Tahle voda je lehce nasládlá a svěží. Anýz tomu dává to „something special“ jak z hlediska chuti tak účinků. Z této várky uděláme asi 0,75 až 1 litru.
Co potřebujeme:
- 1 střední pomeranč
- asi 1/2 lžíce celého anýzu
- vodu – u mě asi 150 ml + další k naředění
Pomeranč oloupáme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme ho skleničky/lahvičky, přisypeme anýz a dolijeme studenou vodou. Zavíčkujeme nebo přikryjeme folií a dáme louhovat do lednice. Ideální je nechat to tam tak 10 až 24 hodin. Poté to zcedíme a dle chuti naředíme vodou.
Jako nádobu doporučuju výhradně sklo, jednak protože je bezpečné, také nám nebude uvolňovat nic do našeho pití – nepřekvapí nás žádné „extra příchutě“.
Zrovna píšu článek o tom, jak miluju anzovou limonádu :)
Ahoj Marinko, já na anýz normálně úplně zapomněla. Už ani nevim, kdy jsem naposled něco s anýzem měla. Ty tvoje sušenky mě zas docela nalákaly, akorát půjdu do nějaký verze s málem cukru :)
Ahoj, cukrový jsou příliš, máš pravdu, asi by byly lepší třeba s celozrnnou moukou atp. tenhle recept by byl asi chutnější toprecepty.cz/recept/36522-anyzove-susenky, ty co jsem dělala já, jsou takový trochu chudý :)
No já jsem tak trošku „nemocná“ s tim cukrem, v úplně každym receptu cukr osekám :) Ty sušenky z odkazu jsou zajímavý, i když na můj vkus trošku složitý. Snad se k něčemu anýzovýmu dokopu brzo :)