Kdo jede do Katalánska a vyrazí ven na jídlo, nemůže ho minout tahle věc. Pa amb tomàquet katalánsky nebo pan con tomate španělsky je důkazem, jak skvěle mohou jednoduché věci fungovat. Nejedná se totiž o nic jiného než o dobrý chléb, kvalitní olivový olej a rajče, které se jí buď samotné nebo v doprovodu jamónu (typické španělské šunky), případně dalších dobrot jako je tortilla, sýry, dále pak embutidos (španělské klobásky) či butifarra (čerstvá měkká klobása).
Co potřebujeme:
- Chleba – nejlépe lehký, nadýchaný
- Co nejlepší olivový olej
- Zralá rajčata, ideálně hodně šťavnatá
- Sůl
- + jamón, pokud máme
Základní surovinou je chleba, takže výběr je důležitý. Z počátku jsem myslela, že se chleba s rajčetem dělá typicky z bagety. Nedělá! Nejtradičnější je tzv. pa de pagès, světlý rustikální chleba, ten poctivý dělaný s kváskem! Tento chleba má silnější kůrku a obláčkovou střídku a nejčastěji ho najdeme ve formě bochníku. Takže pokud pečete, klidně si takový pořádný chleba upečte, s tímto receptem si ho náramně užijete. Taky jsme ale už testovaly i běžný kváskový chleba a výsledek taky perfektní. Klidně ani nemusí být úplně čerstvý, klidně se dá opéct a v přípravě pan con tomate pokračovat úplně stejně.
Pokud jsou k dispozici dobře zralá, měkká rajčata, rozpůlí se, vezme se krajíček a ten se půlkou rajčete potřeba. Šťáva se do chleba vpije a ulpí i troška dužiny nebo zrníček. Taková rajčata ale nejspíš po ruce mít nebudeme, takže rajče můžeme buď rozmixovat/rozmačkat nebo nakrájet na kolečka a dát na chleba.
Takto „orajčatěný“ chleba zakápneme olivovým olejem a posypeme pár zrnky soli. Někdo ještě přidá česnekovou šťávu. Pak už stačí obložit, a nebo taky ne :)
Chleba s rajčetem je taky typickou tapou. Můžeme jím tedy pohostit návštěvu a to třeba právě v kombinaci s jamónem (tradičním způsobem ošetřenou šunku jen z těch nejlepších čuníků) nebo dobrým sýrem, pokud máme víc času, tortilla efekt zdvojnásobí. Klasickou bramborovu tortillu můžete udělat podle našeho receptu.
Princip přípravy tohoto jídla se používá i při obkládání baget. Jednoduše se místo másla dá rajče. Výsledek? Parádní!