Bramboračka, další česká klasika, která pořádně potěší za sychravého počasí. Velmi dobře se dá udělat i s hlívou, ta sice není aromatická jako sušené houbičky, ale je kdykoliv po ruce. A nejideálnější je k přípravě přizvat i pomalý hrnec.
Co potřebujeme (na asi 4 porce):
- asi 1/4 kostky másla
- hlívu – 200-300 g
- brambory – u mě asi 450 g
- mrkev – u mě 2 střední
- bílou ředkev – dala jsem půlku
- 2 cibule
- asi 1,3 l vývaru
- česnek – 1-4 stroužky podle chuti
- 1 lžičku drceného kmínu
- majoránku
- sůl a pepř
- trošku mouky dle výběru na „jíšku“
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, totéž uděláme s brambory. Cibuli pokrájíme.
Na másle lehce osmahneme zeleninu, později přidáme i cibuli. Když už všechno chytlo barvičku, zasypeme troškou mouky a nakonec přidáme i kmín. Opět necháme osmahnout. Když máme hotovo, můžeme všechno přenést do pomalého hrnce.
Do pomaláče dále přidáme brambory, na proužky nakrájenou hlívu, vývar, osolíme + opepříme a přidáme česnek.
Necháme pomalit a v okamžiku, kdy jsou brambory měkké, přidáme majoránku podle chuti a případně dosolíme a můžeme podávat.