Barevné saláty kombinující ovoce a zeleninu jsou prostě sázka na jistotu, kdykoliv potřebujeme dobré, čerstvé a lehké jídlo. Ideální základ je obyčejný římský (nebo jiný podobný) salát a k němu dáme cokoliv, co najdeme v ledničce nebo na ovocné míse. Tentokrát jsem ho udělala mimořádně jednoduchý, ale přitom chutově vyvážený. Růžový grep ho odlišuje od všech předchozích variant a dává mu šťávu.
Co potřebujeme (na 1 porci):
- 5 listů středně velkého římského salátu
- 1/2 grepu (u mě růžového)
- 1 mandarinku
- 1/8 středně velkého granátového jablka
- olivový olej
Jednotlivé ingredience postupně vrstvíme na talíř. Listy nakrájíme na proužky, případně nejdřív podélně rozpůlíme. Připravíme si dílky grepu – já grep rozpůlila a vyřízla jednotlivé dílky, dozbavila je blanek. Slupku od grepu nevyhazujeme, ještě z ní něco vymačkáme na závěr na salát. Mandarinku stačí oloupat, rozdělit na dílky a případně je ještě překrojit na půl. Nakonec přijde granátové jablko – já půlím podélně, pak si odříznu čtvrtku a semínka vylámu ze slupky.
Závěrem přidáme několik kapek extra panenského olivového oleje a dovymačkáme šťávu, která nám zbyla v grepové slupce.