Slávky jsou jedno z nejjednodušších jídel vůbec, co si můžeme představit. Vždycky jsem je dělala jen tak s ochuceným olivovým olejem. Přišel čas na rozšíření obzorů. K tomu skvěle posloužil jeden z katalánskách receptů na přípravu mušlí. Respektive ty mušle jako takový se připraví úplně stejně, jen se doplní směsí cibulky a rajčete. Zase je to jednoduchá rychlá záležitost. Jo a abych nezapomněla, je to další z katalánských jídel.
Co potřebujeme:
- čerstvé slávky (asi 1 kg), případně i mražené, víc info níž
- 2 menší rajčata
- 1 cibule
- něco přes 100 ml bílého vína
- trošku olivového oleje
- čerstvou nebo sušenou petrželku
- 1 větší stroužek česneku
- sůl a pepř
Mušle dáme do mísy nebo dřezu, dotočíme studenou vodou a jednu po druhé čistíme. Snažíme se vytrhnout i ten jejich příchytný provázek, pokud je vidět. Mušle skládáme do velkýho hrnce. Pokud by mušle byly v příliš silný vrstvě, dejte nejdřív část, prostě se to udělá nadvakrát. Přidáme trošku vody, jen aby se zakrylo dno, přikryjeme pokličkou a dáme vařit na mírný plamen. Začnou se nám otevírat a hotový jsou ve chvíli, kdy maličko zmatní. Hotový mušle necháme mimo sporák pod pokličkou, aby se držely v teple.
Měly by jít použít i mražený vyloupaný slávky. Připravila bych je v páře. Slušelo by jim to pak přímo v salse.
Cibuli nakrájíme najemno a dáme na trochu olivovýho oleje na pánvičku. Když je trošku osmahnutá, no taková zlatavá do průsvitna, přidáme na menší kousky nakrájený rajčata. Tradičně se zase zbavují semínek a i slupky, já ale obojí nechávám. Vyndávám jen bubáka. Do téhle směsi dáme ještě petržel – buď sušenou nebo čerstvou nasekanou. Hodně lidí v tuhle chvíli přidává taky vodu ze slávek. Já se k tomu ještě nepropracovala, pořád mi ta voda nepřipadá jaksi dostatečně čistá.
Všechno necháme na plotně pár minut a pak přilijeme víno. Osolíme, opepříme. Stále mícháme. V tuhle chvíli jsem přidala prolisovaný česnek. Většinou ho dávají už dřív, já ale chci, aby si podržel silnější chuť. Jakmile se nám to trochu zredukuje, salsa je hotová.
Teď do ní můžeme vhodit ještě vyloupané slávky a chvilku je nechat nasát chuť a vůni. Nebo slávky můžeme připravit zvlášť, jako jsem to udělala já, a salsu k nim pěkně přidat.
Rád bych vyzkoušel, poradíte, prosím, konkrétní bílé víno?
Vím, že se říká, že se ma na vaření použít takové, které by člověk s chutí vypil i samostatně, ale jsem úplný abstinent a zkrátka to nepoznám.
Upřímně? Upřímně o vínu nevim nic :). Kupuju na tyhle účely krabičky od Don Simon, počítám že to nebude nic pro fajnšmekry… ale v běžnejch domácnostech se určitě nevaří s nějakym extra vínem. Takže já bych se držela toho, že koupit něco za rozumnou cenu od spolehlivý firmy
Žijem viac než 30 rokov v Katalánsku, ale ešte som sa s touto polievkou nestretol.
Ten názov je vymyslený.
Co je na tom vymyslenyho? Vzdyt je to normalni recept, nema to ani zadnej specialni nazev